Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

България и Китай потвърдиха решимостта си за развитие на всестранното партньорство

На среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И потвърдиха решимостта на двете държави да развиват отношенията на всестранно приятелско партньорство и сътрудничество, обявени с подписаната Съвместна декларация по време на държавното посещение на българския президент в КНР през януари 2014 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев и Ван И бяха категорични, че заявените намерения ще бъдат подкрепени от видими за народите на двете държави резултати в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката, информационните технологии, автомобилния сектор, земеделието и производството на храни, туризма и културата.

България е врата на Азия към Европа и КНР разчита на подкрепата на страната ни за развитието на транспортните коридори в рамките на инициативата за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”, заяви министър Ван И. Модернизирането на националната транспортна инфраструктура, както и постигането на по-добра свързаност между страните от Югоизточна Европа, е стратегически приоритет за България, подчерта държавният глава. По думите на президента Плевнелиев предстои да бъде реализиран и проектът за високоскоростен железопътен път, свързващ България и Турция, който ще насърчи търговския обмен между европейските държави и Китай.

Създадената през 2012 г. Инициатива за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (16+1) вече дава конкретни резултати, беше общата позиция на участниците в срещата. Президентът Плевнелиев потвърди готовността на България да бъде активен участник в задълбочаването на отношенията между ЕС и КНР. „Уверен съм, че по време на срещата на правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Суджоу и Пекин през ноември т.г. ще има възможност и за провеждането на двустранна среща между премиерите на България и Китай“, посочи държавният глава. Страната ни може да бъде домакин на следваща среща на правителствените ръководители във формата 16+1, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че България е лидер в сферата на информационните технологии в региона на Югоизточна Европа и в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Министър Ван И заяви готовността на КНР да насърчи повече китайски инвестиции в тези бързоразвиващи се сектори в България.

Българският държавен глава отправи покана към своя колега президента на КНР Си Цзинпин да посети страната ни в удобно за него време.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете