Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

България и Китай потвърдиха решимостта си за развитие на всестранното партньорство

На среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И потвърдиха решимостта на двете държави да развиват отношенията на всестранно приятелско партньорство и сътрудничество, обявени с подписаната Съвместна декларация по време на държавното посещение на българския президент в КНР през януари 2014 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев и Ван И бяха категорични, че заявените намерения ще бъдат подкрепени от видими за народите на двете държави резултати в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката, информационните технологии, автомобилния сектор, земеделието и производството на храни, туризма и културата.

България е врата на Азия към Европа и КНР разчита на подкрепата на страната ни за развитието на транспортните коридори в рамките на инициативата за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”, заяви министър Ван И. Модернизирането на националната транспортна инфраструктура, както и постигането на по-добра свързаност между страните от Югоизточна Европа, е стратегически приоритет за България, подчерта държавният глава. По думите на президента Плевнелиев предстои да бъде реализиран и проектът за високоскоростен железопътен път, свързващ България и Турция, който ще насърчи търговския обмен между европейските държави и Китай.

Създадената през 2012 г. Инициатива за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (16+1) вече дава конкретни резултати, беше общата позиция на участниците в срещата. Президентът Плевнелиев потвърди готовността на България да бъде активен участник в задълбочаването на отношенията между ЕС и КНР. „Уверен съм, че по време на срещата на правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Суджоу и Пекин през ноември т.г. ще има възможност и за провеждането на двустранна среща между премиерите на България и Китай“, посочи държавният глава. Страната ни може да бъде домакин на следваща среща на правителствените ръководители във формата 16+1, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че България е лидер в сферата на информационните технологии в региона на Югоизточна Европа и в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Министър Ван И заяви готовността на КНР да насърчи повече китайски инвестиции в тези бързоразвиващи се сектори в България.

Българският държавен глава отправи покана към своя колега президента на КНР Си Цзинпин да посети страната ни в удобно за него време.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.