Мачовете и спортът по телевизията днес, 24 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Адвокат Магдалена Данчева прави градинки, поставя пейки и превръща съседи в приятели

Кратката визитна картичка на адвокат Магдалена Данчева от Сливен изглежда така: завършила е право във Великотърновския университет, има 15 години юридически стаж, член е на адвокатския съвет. Обича да разрешава заплетени казуси, свързани със съдбите на деца. Делата й са предизвиквали не веднъж публичния интерес. Семейна е, има дъщеря-студентка по фармация. Не членува в партия. През 2008 г. адвокат Данчева създаде сдружение „Брезичка“ заедно с колеги-юристи и съмишленици. Започна да преобразява града и вдъхнови сливенци за красива промяна. Дейността на Магдалена Данчева се превърна в национална новина далеч преди да се появят популярните акции „Да изчистим България за един ден“ и „Да посадим дърво“.

Как се прави революция с….брезички

„Пътувала съм много, виждала съм много подредени и красиви места. Но всичко започна след едно завръщане от Австрия. Със семейството ми живеем в обикновен блок, в голям жилищен квартал като повечето българи. Този път обаче, щом се прибрах, родната картинка ми подейства шоково. Пред блока – пустош. Тук – кал, там – струпани боклуци. Децата няма къде да играят. Сиво, неугледно. Паркирани камиони и то така, че муцуните им бяха забити в терасите. Грозна работа!“ – разказва тя. Казала си, че който иска, търси начини. И започнала да чете специализирана литература. Скицирала оформлението на паркове, които посещавала. Тогавашният кмет Йордан Лечков и председателката на общинския съвет Десислава Танева я подкрепили. Така се родило сдружение „Брезичка“. Брезичка, защото този дървесен вид не само е много красив, а и е мощен филтър на въздуха.

Магдалена Данчева успяла да запали съседи и приятели, от общината изработили проекта за благоустрояване на терена и дали разрешително, както и тротоарните плочки-втора употреба. Тя и нейните хора хвърлили 40 кубика филц и 9 камиона пръст. Отзивчиви бизнесмени изработили в цеховете си 16 пейки и 10 кошчета за смет. Адвокатката купила 45 вида дръвчета. Лепяла съобщения по входовете: „Уважаеми съседи, ще садим дървета. Заповядайте!“. Сложила беседки, направила детска площадка. „Най-важният резултат за мен е, че съседите се запознаха. Станаха приятели. Редовно се събират в беседките, говорят си. Децата са ми първи помощници. Облагородихме терена пред целия блок в кв.”Дружба” бл.6. Защото не може да живееш добре, ако на съседа му е зле“ – обяснява Данчева. „Брезичка“ благоустроява и огромния терен пред 9 блок в съседство – изхвърля отпадъците, засажда дръвчета, слага пейки. През годините следват множество трудови дни, на различни места из кварталите. Случвало се е заедно да работят съдии, прокурори, лекари, учители, бизнесмени, пенсионери, работници. И Станка Златева даже. А в райската градина пред блока си неуморната юристка започнала да организира детски празници, тържества за първия учебен ден, за Великден. „Така „Брезичка“ предизвика революция в града, особено в големите квартали. Хората, като виждаха чудесните резултати, сами започнаха да ни търсят, да се интересуват. Ние им помагахме, с каквото можем. И на още много места взеха да се появяват цветя, беседки, красиви огради пред блоковете, които гражданите създаваха сами с труда си“ – заявява още Данчева.

За всеки добър съсед – пейка

През 2012г. Магдалена Данчева започнала да поставя пейки. Първо – край велоалеите в кв.“Сини камъни“ и „Българка“, край бул. „Стефан Стамболов“, на площад „Васил Левски“ в центъра на града. Забелязала, че хората, особено по-възрастните, имат нужда да си починат, докато са на пазар навън, или просто да седнат и да си поговорят с някого. А нямало къде. След това дарила и монтирала пейки и на други места в града. „Но само там, където видя, че има грижовни собственици. Че жителите на блока или кооперацията са трудолюбиви, обичат красивото и полагат старание да създадат градинка, да засадят дръвчета“ – усмихва се тя. Съвместно с друго гражданско сдружение и съдействието на общината успели да възстановят част от предпазните съоръжения на велоалеите. Така автомобилите, които незаконно паркирали на тях, били прогонени. Равносметката към днешна дата е: над 100 пейки в града и в селата Крушаре и Сборище. „Всички те бяха дарени на общината и предоставени за стопанисване“ – съобщи адвокат Данчева. Когато забележи, че някъде има счупена дъска, продължавала да извършва ремонта със собствени средства. Но след двегодишно стопанисване от общината, някои пейки, макар и малка част, вече били съвсем извън строя. „Това е лошо. По-добре е да ремонтираме една строшена дъска, отколкото цяла пейка. Аз не искам да воювам и не воювам с общината. Търся в нея партньор и съмишленик, защото заедно можем да постигнем повече“ – обяснява още Данчева. От няколко месеца „Брезичка“ популяризира нова акция: за по-красив външен вид край работното място. Първият завършен обект е пред канторите на адвокати и нотариуси, с които тя работи в една сграда. Организирала е поставянето на нови настилки на тротоарното пространство отпред, красиви пейки, оформена е градинка с туи.

Бездомните котки искат не само храна, а и лекарство

„От известно време насам развивам и друга дейност. Грижа се за бездомните котки. Но нямам предвид, че само ги храня, както повечето българи разбират любовта към животните. Водя ги в клиника, за да бъдат излекувани, ако са болни, да ги обезпаразитят и кастрират“ – съобщи още адвокатката. Популацията на бездомните котки в Сливен е много по-голяма, отколкото на кучетата. Това, според специалистите, е опасно, тъй като котките пренасяли по-големи и по-страшни за човека зарази. Първата „осиновена“ котка била Съдебна. Тя си пристигнала с името, защото се настанила в района между кантората на Данчева и съдебната палата. До момента Данчева се е погрижила за 20 бездомни животни, които е завела за лечение и кастриране, а за някои от тях е намерила осиновители. С тази дейност тя има намерение да се занимава и занапред и разчита, че и други граждани ще я подкрепят.

От 5г. насам адвокатката редовно подпомага живота на 6 жени с интелектуални затруднения, настанени в едно от защитените жилища в града до областната болница „Д-р Иван Селимински“. Спомоществовател е на Художествената галерия. Дарител е на детския комплекс в града. А наскоро предизвика много вълнения в Сливен, след като дари средствата за първия семестър на млада студентка от ромското гето „Надежда“. Тя ще бъде първата висшистка в квартала, но семейството й нямало средства да плати семестриалната такса от 400 лева.

„През тези години, откакто съществува „Брезичка“, разбрах, че единствено обединените усилия на хората могат да осигурят по-добър и приветлив живот. И че примерът, примерът и пак примерът са изключително важни. Вярвам, че когато усилията на гражданите и на местната власт се обединят, ще има отлични резултати. Искам администрацията да чува и да се отзовава повече, а гражданите – да питат и да са активни повече. Стига чакащи някой друг да им свърши работата!“ – заяви Магдалена Данчева. Тя не е политически обвързана и затова е приела поканата на Движение „Обединени региони“ на Йордан Лечков да бъде издигната за общински съветник.
„Искам да бъда съветник на малките проблеми и хората да знаят, че винаги могат да ме намерят!“ – е мотото на адвокат Магдалена Данчева.

Тя е под номер 5 в листата на ДОР.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.