На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Адвокат Магдалена Данчева прави градинки, поставя пейки и превръща съседи в приятели

Кратката визитна картичка на адвокат Магдалена Данчева от Сливен изглежда така: завършила е право във Великотърновския университет, има 15 години юридически стаж, член е на адвокатския съвет. Обича да разрешава заплетени казуси, свързани със съдбите на деца. Делата й са предизвиквали не веднъж публичния интерес. Семейна е, има дъщеря-студентка по фармация. Не членува в партия. През 2008 г. адвокат Данчева създаде сдружение “Брезичка” заедно с колеги-юристи и съмишленици. Започна да преобразява града и вдъхнови сливенци за красива промяна. Дейността на Магдалена Данчева се превърна в национална новина далеч преди да се появят популярните акции “Да изчистим България за един ден” и “Да посадим дърво”.

Как се прави революция с….брезички

“Пътувала съм много, виждала съм много подредени и красиви места. Но всичко започна след едно завръщане от Австрия. Със семейството ми живеем в обикновен блок, в голям жилищен квартал като повечето българи. Този път обаче, щом се прибрах, родната картинка ми подейства шоково. Пред блока – пустош. Тук – кал, там – струпани боклуци. Децата няма къде да играят. Сиво, неугледно. Паркирани камиони и то така, че муцуните им бяха забити в терасите. Грозна работа!” – разказва тя. Казала си, че който иска, търси начини. И започнала да чете специализирана литература. Скицирала оформлението на паркове, които посещавала. Тогавашният кмет Йордан Лечков и председателката на общинския съвет Десислава Танева я подкрепили. Така се родило сдружение “Брезичка”. Брезичка, защото този дървесен вид не само е много красив, а и е мощен филтър на въздуха.

Магдалена Данчева успяла да запали съседи и приятели, от общината изработили проекта за благоустрояване на терена и дали разрешително, както и тротоарните плочки-втора употреба. Тя и нейните хора хвърлили 40 кубика филц и 9 камиона пръст. Отзивчиви бизнесмени изработили в цеховете си 16 пейки и 10 кошчета за смет. Адвокатката купила 45 вида дръвчета. Лепяла съобщения по входовете: “Уважаеми съседи, ще садим дървета. Заповядайте!”. Сложила беседки, направила детска площадка. “Най-важният резултат за мен е, че съседите се запознаха. Станаха приятели. Редовно се събират в беседките, говорят си. Децата са ми първи помощници. Облагородихме терена пред целия блок в кв.”Дружба” бл.6. Защото не може да живееш добре, ако на съседа му е зле” – обяснява Данчева. “Брезичка” благоустроява и огромния терен пред 9 блок в съседство – изхвърля отпадъците, засажда дръвчета, слага пейки. През годините следват множество трудови дни, на различни места из кварталите. Случвало се е заедно да работят съдии, прокурори, лекари, учители, бизнесмени, пенсионери, работници. И Станка Златева даже. А в райската градина пред блока си неуморната юристка започнала да организира детски празници, тържества за първия учебен ден, за Великден. “Така “Брезичка” предизвика революция в града, особено в големите квартали. Хората, като виждаха чудесните резултати, сами започнаха да ни търсят, да се интересуват. Ние им помагахме, с каквото можем. И на още много места взеха да се появяват цветя, беседки, красиви огради пред блоковете, които гражданите създаваха сами с труда си” – заявява още Данчева.

За всеки добър съсед – пейка

През 2012г. Магдалена Данчева започнала да поставя пейки. Първо – край велоалеите в кв.”Сини камъни” и “Българка”, край бул. “Стефан Стамболов”, на площад “Васил Левски” в центъра на града. Забелязала, че хората, особено по-възрастните, имат нужда да си починат, докато са на пазар навън, или просто да седнат и да си поговорят с някого. А нямало къде. След това дарила и монтирала пейки и на други места в града. “Но само там, където видя, че има грижовни собственици. Че жителите на блока или кооперацията са трудолюбиви, обичат красивото и полагат старание да създадат градинка, да засадят дръвчета” – усмихва се тя. Съвместно с друго гражданско сдружение и съдействието на общината успели да възстановят част от предпазните съоръжения на велоалеите. Така автомобилите, които незаконно паркирали на тях, били прогонени. Равносметката към днешна дата е: над 100 пейки в града и в селата Крушаре и Сборище. “Всички те бяха дарени на общината и предоставени за стопанисване” – съобщи адвокат Данчева. Когато забележи, че някъде има счупена дъска, продължавала да извършва ремонта със собствени средства. Но след двегодишно стопанисване от общината, някои пейки, макар и малка част, вече били съвсем извън строя. “Това е лошо. По-добре е да ремонтираме една строшена дъска, отколкото цяла пейка. Аз не искам да воювам и не воювам с общината. Търся в нея партньор и съмишленик, защото заедно можем да постигнем повече” – обяснява още Данчева. От няколко месеца “Брезичка” популяризира нова акция: за по-красив външен вид край работното място. Първият завършен обект е пред канторите на адвокати и нотариуси, с които тя работи в една сграда. Организирала е поставянето на нови настилки на тротоарното пространство отпред, красиви пейки, оформена е градинка с туи.

Бездомните котки искат не само храна, а и лекарство

“От известно време насам развивам и друга дейност. Грижа се за бездомните котки. Но нямам предвид, че само ги храня, както повечето българи разбират любовта към животните. Водя ги в клиника, за да бъдат излекувани, ако са болни, да ги обезпаразитят и кастрират” – съобщи още адвокатката. Популацията на бездомните котки в Сливен е много по-голяма, отколкото на кучетата. Това, според специалистите, е опасно, тъй като котките пренасяли по-големи и по-страшни за човека зарази. Първата “осиновена” котка била Съдебна. Тя си пристигнала с името, защото се настанила в района между кантората на Данчева и съдебната палата. До момента Данчева се е погрижила за 20 бездомни животни, които е завела за лечение и кастриране, а за някои от тях е намерила осиновители. С тази дейност тя има намерение да се занимава и занапред и разчита, че и други граждани ще я подкрепят.

От 5г. насам адвокатката редовно подпомага живота на 6 жени с интелектуални затруднения, настанени в едно от защитените жилища в града до областната болница “Д-р Иван Селимински”. Спомоществовател е на Художествената галерия. Дарител е на детския комплекс в града. А наскоро предизвика много вълнения в Сливен, след като дари средствата за първия семестър на млада студентка от ромското гето “Надежда”. Тя ще бъде първата висшистка в квартала, но семейството й нямало средства да плати семестриалната такса от 400 лева.

“През тези години, откакто съществува “Брезичка”, разбрах, че единствено обединените усилия на хората могат да осигурят по-добър и приветлив живот. И че примерът, примерът и пак примерът са изключително важни. Вярвам, че когато усилията на гражданите и на местната власт се обединят, ще има отлични резултати. Искам администрацията да чува и да се отзовава повече, а гражданите – да питат и да са активни повече. Стига чакащи някой друг да им свърши работата!” – заяви Магдалена Данчева. Тя не е политически обвързана и затова е приела поканата на Движение “Обединени региони” на Йордан Лечков да бъде издигната за общински съветник.
“Искам да бъда съветник на малките проблеми и хората да знаят, че винаги могат да ме намерят!” – е мотото на адвокат Магдалена Данчева.

Тя е под номер 5 в листата на ДОР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.