Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

Цветан Василев пак се оплете в лъжите си

Избягалият банкер призна, че е организирал източването на КТБ

Любица Кулезич направи много лоша услуга на финансовия си ментор Цветан Василев. „Скритите“ части от интервюто й с бившия банкер, които „ексклузивно“ бяха показани в ефира на дължащата повече от 300 млн. лв. телевизия ТВ7, всъщност се оказаха много полезни. Защото затвърдиха окончателно досегашните доклади за пирамидалния модел на КТБ и ролята на Цветан Василе в източването на банката.

Оплювайки дежурните си врагове, Василев на практика заяви, че той е бил организаторът на „финансирането“ с пари на банката на създадения обръч от негови фирми, които „инвестирали“ в различни бизнеси. Бившата му дясна ръка Бисер Лазов пък бил само в „бекстейджа“ и трябвало да се грижи за получаването и разпределянето на парите, по нареждане на Василев.

Така само с две изречения Василев де факто си призна пред цяла България, че е действителният организатор на схемата с източването на банката.

Ако ставаше дума за нормална банка, а не за пирамида, всеки лев, който излиза от нея е трябвало да бъде надлежно обезпечен с активи. Така действат всички банки по света и обикновените граждани много добре го знаят, когато кандидатстват за кредит дори от 1000 лева.

Вместо това, за да замете следите и да скъса връзката с отпуснатите заеми, Василев е създал обръч от повече от 200 фиктивни фирми, в които парите на КТБ се завъртат по начин, който да лиши банката от възможността да търси закупените с нейните пари активи. Схема съвсем елементарна и работила безотказно години наред.

От тук нататък повече едва ли има какво да се добави, с изключение на това, че течащите парични потоци от КТБ към прословутите фирми-бушони, или както ги нарича Василев – SPV-та (с управители и собственици секретарките, охранителите и шофьорите му), не са били обезпечени по никакъв начин. Ако бяха, можеше и да повярваме на лъжите на бившия банкер. Но не са. Нито Виваком е заложен в полза на КТБ, нито Дунарит, нито хотелите в цялата страна, нито самата ТВ7, в която потънаха 300 млн. лв. от парите на излъганите от Василев вложители в пирамидата му.

И именно защото банката няма как да стигне до тези ценни предприятия, намиращи се и в момента изцяло под контрола на Василев, същият винаги ги е считал за „свои“.

Василев дори не се замисли над думите си, че активите били „на банката“. Ако бяха на банката, а не негови, как тогава ги хариза за 1 евро на подставеното си лице Пиер Луврие? Самият Луврие през март заяви на всеослушание, че е „закупил“ всичко от Цветан Василев, а не от банката. И после през лятото ги върна обратно, пак на Василев.

На вложителите в банката целият този цирк с интервюта и „разкрития“ отдавна е омръзнал. И те, и обикновените данъкоплатци, които вече платиха близо 4 млрд. лв. за „схемата“ на Василев, няма да очакват поредните безсмислици от него, а ще искат справедливо наказание за най-големия крадец в историята на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете