САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Цветан Василев пак се оплете в лъжите си

Избягалият банкер призна, че е организирал източването на КТБ

Любица Кулезич направи много лоша услуга на финансовия си ментор Цветан Василев. „Скритите“ части от интервюто й с бившия банкер, които „ексклузивно“ бяха показани в ефира на дължащата повече от 300 млн. лв. телевизия ТВ7, всъщност се оказаха много полезни. Защото затвърдиха окончателно досегашните доклади за пирамидалния модел на КТБ и ролята на Цветан Василе в източването на банката.

Оплювайки дежурните си врагове, Василев на практика заяви, че той е бил организаторът на „финансирането“ с пари на банката на създадения обръч от негови фирми, които „инвестирали“ в различни бизнеси. Бившата му дясна ръка Бисер Лазов пък бил само в „бекстейджа“ и трябвало да се грижи за получаването и разпределянето на парите, по нареждане на Василев.

Така само с две изречения Василев де факто си призна пред цяла България, че е действителният организатор на схемата с източването на банката.

Ако ставаше дума за нормална банка, а не за пирамида, всеки лев, който излиза от нея е трябвало да бъде надлежно обезпечен с активи. Така действат всички банки по света и обикновените граждани много добре го знаят, когато кандидатстват за кредит дори от 1000 лева.

Вместо това, за да замете следите и да скъса връзката с отпуснатите заеми, Василев е създал обръч от повече от 200 фиктивни фирми, в които парите на КТБ се завъртат по начин, който да лиши банката от възможността да търси закупените с нейните пари активи. Схема съвсем елементарна и работила безотказно години наред.

От тук нататък повече едва ли има какво да се добави, с изключение на това, че течащите парични потоци от КТБ към прословутите фирми-бушони, или както ги нарича Василев – SPV-та (с управители и собственици секретарките, охранителите и шофьорите му), не са били обезпечени по никакъв начин. Ако бяха, можеше и да повярваме на лъжите на бившия банкер. Но не са. Нито Виваком е заложен в полза на КТБ, нито Дунарит, нито хотелите в цялата страна, нито самата ТВ7, в която потънаха 300 млн. лв. от парите на излъганите от Василев вложители в пирамидата му.

И именно защото банката няма как да стигне до тези ценни предприятия, намиращи се и в момента изцяло под контрола на Василев, същият винаги ги е считал за „свои“.

Василев дори не се замисли над думите си, че активите били „на банката“. Ако бяха на банката, а не негови, как тогава ги хариза за 1 евро на подставеното си лице Пиер Луврие? Самият Луврие през март заяви на всеослушание, че е „закупил“ всичко от Цветан Василев, а не от банката. И после през лятото ги върна обратно, пак на Василев.

На вложителите в банката целият този цирк с интервюта и „разкрития“ отдавна е омръзнал. И те, и обикновените данъкоплатци, които вече платиха близо 4 млрд. лв. за „схемата“ на Василев, няма да очакват поредните безсмислици от него, а ще искат справедливо наказание за най-големия крадец в историята на страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.