Екстрадираме в Холандия тримата, издирвани за тероризъм

Тримата младежи, издирвани за тероризъм от Холандия, ще бъдат екстрадирани в кралството. Това е окончателното решение в петък на Хасковския окръжен съд.

22-годишният Илиас Хасан, 18-годишният Аит Юнес и 17-годишната ученичка Шайма Калоуаа подписаха доброволно съгласие да бъдат предадени на Нидерландия.
Делата им разглеждаха поотделно 2 състава на Темида.

Младежите бяха задържани на 5-и т.м. рано сутринта на пункта Капитан Андреево, след като при проверката на документите им стана ясно, че за лицата има издадена европейска заповед за арест по разследване срещу тях за тероризъм. Според холандските власти тримата отивали в Сирия, за да се сражават за Ислямска държава. Арестуваните пък твърдят, че пътували към тази страна само с туристическа цел, без да обяснят, защо са избрали за това дестинация, където се води война и от нея към Европа напира огромен бежански поток.

Веднага след решението на съда холандските власти бяха уведомени, че ще им предадем исканите от тях младежи. Задържаните са транспортирани до следствения арест в София, където ще изчакат предаването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини