Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

179 души и 3 тона кокаин са задържани в международна операция с участието на България

В рамките на мащабна операция срещу организираната престъпност „Blue Amber” на територията на ЕС са задържани 179 души и 3 тона кокаин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Успехът на операция „Blue Amber” извежда на преден план засиленото международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност.

Като част от ангажимента на Европол да направи Европа едно по-сигурно място, в бъдеще ние ще продължим да подкрепяме подобни разследвания, заяви Роб Уейнрайт, директор на Европол – службата координираща операцията. Правоохранителните служби на 28-те държави-членки на ЕС, 11 държави извън ЕС и други международни партньори отново обединиха усилия в мащабна операция под кодовото наименование „Blue Amber”, подкрепена и координирана от Европол.

Операцията е проведена в периода между 21 септември и 04 октомври. В резултат от отличното ниво на международно сътрудничество са задържани над 175 заподозрени и са иззети значителни количества наркотици.

Операцията „Blue Amber е продължение на успешната серия от международни действия през май и юни тази година. Този път тя бе с фокус върху неутрализиране на дейността на престъпни групи, замесени в подпомагане на нелегалната миграция, трафика на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и моторни превозни средства. Информационният обмен с националните органи беше координиран от служителите за връзка на държавите-членки и международните партньори в Европол чрез 24/7 оперативен координационен център, създаден в централата на Европол.

Резултатите от операцията са: 179 арестувани лица, иззети са приблизително 3 тона кокаин и 250 кг синтетични наркотици, както и 74 моторни превозни средства. Само в Австралия са иззети 32 кг MDMA, след като са били транспортирани от Нидерландия в 4 пощенски пратки, всяка съдържаща по 8 кг MDMA, скрити в бутилки. По случая са задържани 3 лица.

В рамките на съвместните действия България взе участие в операцията със сили на ГДБОП, ГДГП, ГДНП, ДМОС и Агенция “Митници” по линиите: нелегална миграция, трафик на кокаин/хероин, трафик на огнестрелни оръжия и трафик на моторни превозни средства (операция “LUXCAR”).

Задържани са 296 души и са извършени близо 18 000 проверки на лица, МПС и митнически документи. По линия на нелегалната миграция са задържани 7 български граждани, участващи или подпомагащи незаконната миграция на чужди граждани. Установени и задържани са общо 188 нелегални имигранти (най-много от тях са задържани в опит да преминат от България в Сърбия, а втори по брой са тези влезли от Турция в България).

В тясно взаимодействие между ГДБОП, Агенция „Митници”, „Български пощи“ – ЕАД, както и с две от големите спедиторски фирми в страната, бе създадена организация за засилен контрол на куриерски пратки и колетни услуги. Не са констатирани случаи на трафик на оръжие. На територията на летище София и пристанище Варна са извършени проверки на контейнери, пътници и пратки, пристигащи от Южна Америка с транзитно преминаване през европейски летища и пристанища.

В хода на проверките не са открити и иззети наркотични вещества. 16 от проверените 45 434 МПС са засечени в Шенгенската информационна система, установени са и 41 издирвани в системата лица от проверените общо 64 127 души. Извършени са проверки на 67 318 документа, задържани са 8 български граждани, други 93 са отведени в районните полицейски управления за установяване на съпричастност към престъпления, свързани с трафик на хора, притежание на наркотици и на незаконно оръжие и др.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че успехът на операция „Blue Amber” извежда на преден план засиленото международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност. „Нашата работа е да защитаваме свободите на хората и това е нашият ясен и решителен отговор на престъпността по целия свят. Като част от ангажимента на Европол да направи Европа едно по-сигурно място, в бъдеще ние ще продължим да подкрепяме подобни разследвания”.

По време на операцията Европол оказа подкрепа в „реално време” чрез извършване на проверки в базите данни на организацията и изготвянето на аналитични доклади. Наред с това служители на Европол бяха командировани на различни места с мобилни офиси, които имат директен и защитен достъп до централните бази данни и аналитични средства на международната полицейска организация.

Очакват се последващи арести и иницииране на съдебни преследвания.

Поредицата от действия са в продължение на първия етап от операция „Blue Amber”, организирана и проведена по-рано тази година и която доведе до задържането на над 500 лица и изземането на повече от 2,8 тона наркотици.

Действията по „Blue Amber” са наблюдавани от Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност на ЕС (COSI), тъй като операцията бе осъществена в рамките новия Политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (EMPACT) по приоритетни области, както следва: трафик на хора; подпомагане на нелегалната миграция; трафик на синтетични наркотици; трафик на кокаин и хероин; трафик на огнестрелни оръжия; фалшифицирани стоки; измами с акцизни стоки и вътрешнообщностни измами с липсващ търговец; престъпления против собствеността; киберпрестъпност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.