Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

179 души и 3 тона кокаин са задържани в международна операция с участието на България

В рамките на мащабна операция срещу организираната престъпност „Blue Amber” на територията на ЕС са задържани 179 души и 3 тона кокаин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Успехът на операция „Blue Amber” извежда на преден план засиленото международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност.

Като част от ангажимента на Европол да направи Европа едно по-сигурно място, в бъдеще ние ще продължим да подкрепяме подобни разследвания, заяви Роб Уейнрайт, директор на Европол – службата координираща операцията. Правоохранителните служби на 28-те държави-членки на ЕС, 11 държави извън ЕС и други международни партньори отново обединиха усилия в мащабна операция под кодовото наименование „Blue Amber”, подкрепена и координирана от Европол.

Операцията е проведена в периода между 21 септември и 04 октомври. В резултат от отличното ниво на международно сътрудничество са задържани над 175 заподозрени и са иззети значителни количества наркотици.

Операцията „Blue Amber е продължение на успешната серия от международни действия през май и юни тази година. Този път тя бе с фокус върху неутрализиране на дейността на престъпни групи, замесени в подпомагане на нелегалната миграция, трафика на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и моторни превозни средства. Информационният обмен с националните органи беше координиран от служителите за връзка на държавите-членки и международните партньори в Европол чрез 24/7 оперативен координационен център, създаден в централата на Европол.

Резултатите от операцията са: 179 арестувани лица, иззети са приблизително 3 тона кокаин и 250 кг синтетични наркотици, както и 74 моторни превозни средства. Само в Австралия са иззети 32 кг MDMA, след като са били транспортирани от Нидерландия в 4 пощенски пратки, всяка съдържаща по 8 кг MDMA, скрити в бутилки. По случая са задържани 3 лица.

В рамките на съвместните действия България взе участие в операцията със сили на ГДБОП, ГДГП, ГДНП, ДМОС и Агенция “Митници” по линиите: нелегална миграция, трафик на кокаин/хероин, трафик на огнестрелни оръжия и трафик на моторни превозни средства (операция “LUXCAR”).

Задържани са 296 души и са извършени близо 18 000 проверки на лица, МПС и митнически документи. По линия на нелегалната миграция са задържани 7 български граждани, участващи или подпомагащи незаконната миграция на чужди граждани. Установени и задържани са общо 188 нелегални имигранти (най-много от тях са задържани в опит да преминат от България в Сърбия, а втори по брой са тези влезли от Турция в България).

В тясно взаимодействие между ГДБОП, Агенция „Митници”, „Български пощи“ – ЕАД, както и с две от големите спедиторски фирми в страната, бе създадена организация за засилен контрол на куриерски пратки и колетни услуги. Не са констатирани случаи на трафик на оръжие. На територията на летище София и пристанище Варна са извършени проверки на контейнери, пътници и пратки, пристигащи от Южна Америка с транзитно преминаване през европейски летища и пристанища.

В хода на проверките не са открити и иззети наркотични вещества. 16 от проверените 45 434 МПС са засечени в Шенгенската информационна система, установени са и 41 издирвани в системата лица от проверените общо 64 127 души. Извършени са проверки на 67 318 документа, задържани са 8 български граждани, други 93 са отведени в районните полицейски управления за установяване на съпричастност към престъпления, свързани с трафик на хора, притежание на наркотици и на незаконно оръжие и др.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че успехът на операция „Blue Amber” извежда на преден план засиленото международното сътрудничество в борбата с организираната престъпност. „Нашата работа е да защитаваме свободите на хората и това е нашият ясен и решителен отговор на престъпността по целия свят. Като част от ангажимента на Европол да направи Европа едно по-сигурно място, в бъдеще ние ще продължим да подкрепяме подобни разследвания”.

По време на операцията Европол оказа подкрепа в „реално време” чрез извършване на проверки в базите данни на организацията и изготвянето на аналитични доклади. Наред с това служители на Европол бяха командировани на различни места с мобилни офиси, които имат директен и защитен достъп до централните бази данни и аналитични средства на международната полицейска организация.

Очакват се последващи арести и иницииране на съдебни преследвания.

Поредицата от действия са в продължение на първия етап от операция „Blue Amber”, организирана и проведена по-рано тази година и която доведе до задържането на над 500 лица и изземането на повече от 2,8 тона наркотици.

Действията по „Blue Amber” са наблюдавани от Постоянният комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност на ЕС (COSI), тъй като операцията бе осъществена в рамките новия Политически цикъл на ЕС за борба с тежката и международна организирана престъпност (EMPACT) по приоритетни области, както следва: трафик на хора; подпомагане на нелегалната миграция; трафик на синтетични наркотици; трафик на кокаин и хероин; трафик на огнестрелни оръжия; фалшифицирани стоки; измами с акцизни стоки и вътрешнообщностни измами с липсващ търговец; престъпления против собствеността; киберпрестъпност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете