Безплатно лекарство за всеки сърдечноболен

- Проект: 130 млн. лв. повече за НЗОК догодина

Напълно платено лекарство за всяко едно сърдечносъдово заболяване на българите ще има от догодина. Става дума за референтния медикамент в групата от препарати за домашно лечение, които имат еднакво въздействие срещу дадена болест, плащани от НЗОК. За останалите обаче, както и сега, ще се доплаща.

Това съобщи вчера пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов. Той припомни, че в момента касата покрива по 25-50% от стойността на месечната терапията на българите с хипертония, исхемична болест на сърцето и другите сърдечносъдови страдания.

За да се осигури безплатното домашно лечение и това в болниците, за кардиологията догодина ще се заложат 17 млн. лв. повече. „А целият бюджет на НЗОК за 2016-а се планира да се увеличи със 130 млн. лв.“, издадоха източници от надзорния й съвет (за 2015-а институцията разполага с 3,075 млрд. лв.).

Министърът съобщи още, че и догодина здравната вноска остава 8%, но срещу нея чрез основния пакет осигуреният ще получава напълно покрито лечение на всички социално значими заболявания.

Д-р Москов стои твърдо зад реда НЗОК да продължи да плаща лечението на пострадалите на пътя. „Но след това застрахователите да покриват направените от касата разходи като й превеждат средства от „Гражданската отговорност“. Такава практика има в Германия“, посочи министърът. Той е изпратил запитване до КФН и до застрахователните компании, за да започне дискусия по темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве