Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Безплатно лекарство за всеки сърдечноболен

– Проект: 130 млн. лв. повече за НЗОК догодина

Напълно платено лекарство за всяко едно сърдечносъдово заболяване на българите ще има от догодина. Става дума за референтния медикамент в групата от препарати за домашно лечение, които имат еднакво въздействие срещу дадена болест, плащани от НЗОК. За останалите обаче, както и сега, ще се доплаща.

Това съобщи вчера пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов. Той припомни, че в момента касата покрива по 25-50% от стойността на месечната терапията на българите с хипертония, исхемична болест на сърцето и другите сърдечносъдови страдания.

За да се осигури безплатното домашно лечение и това в болниците, за кардиологията догодина ще се заложат 17 млн. лв. повече. „А целият бюджет на НЗОК за 2016-а се планира да се увеличи със 130 млн. лв.“, издадоха източници от надзорния й съвет (за 2015-а институцията разполага с 3,075 млрд. лв.).

Министърът съобщи още, че и догодина здравната вноска остава 8%, но срещу нея чрез основния пакет осигуреният ще получава напълно покрито лечение на всички социално значими заболявания.

Д-р Москов стои твърдо зад реда НЗОК да продължи да плаща лечението на пострадалите на пътя. „Но след това застрахователите да покриват направените от касата разходи като й превеждат средства от „Гражданската отговорност“. Такава практика има в Германия“, посочи министърът. Той е изпратил запитване до КФН и до застрахователните компании, за да започне дискусия по темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете