На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

С амбициозен проект за културен център с Дом на приказката, библиотека и изложбени зали кандидатства за еврофинансиране Община Стражица

Община Стражица подготви и кандидатства за финансиране по европейската оперативна програма ТГС„Румъния- България 2014-2020” амбициозен проект за културен център „Ангел Каралийчев” с изложбени зали, библиотека и Дом на приказката. Проектът „Партньорство за устойчиво развитие на културното наследство между общините Стражица и Подкова” е внесен за финансиране по програма INTERREG V-A Румъния – България. Стойността на проекта е 4 527 493,23 евро, като от тях 3 244 565,23 евро ще са за Община Стражица, а останалите – за общината партньор.

„Решихме да потърсим сериозно финансиране по някои от програмите, които дават възможност за ремонт и развиване на културната инфраструктура в града, обяснява досегашният кмет на Стражица и кандидат за втори мандат от ГЕРБ инж. Детелина Борисова. „След разрушителното земетресение през 1986 г. в Стражица непоправимо пострада красивата сграда на Художствената галерия. Сградата е с модерна и естетична визия и вътрешен двор, дело e на арх. Живко Драгомиров. Галерията е с богат фонд от над 1000 творби – живопис, графика, скулптура и произведения от международния пленер, който се е провеждал в града повече от 10 години. Ние имаме уникални творби на класици като Владимир Димитров- Майстора, Илия Петров, Васил Стоилов, Светлин Русев, Дора Бонева, Михалис Гарудис и доста картини на нашия именит земляк Димитър Казаков- Нерон. Това богатство трябва отново да се експонира при подходящи условия и в естетическа среда, за да стане публично и достъпно за посетители.”

Проектното предложение предвижда ремонт и възстановяване на красивата сграда на галерията, като новият център ще носи името на бележития стражичанин Ангел Каралийчев. В него ще има две изложбени зали, в които като постоянна експозиция ще се включат творбите на участниците в пленера. Предвидена е мултифункционална зала, която ще се ползва за конференции и семинари, както и за концерти, и културни събития с капацитет 150 места. Включена е и библиотека „Ангел Каралийчев” и Дом на приказката- зала, в която ще бъдат експонирани восъчни фигури на каралийчевите герои.

Стратегическата цел на проекта е създаване на условия за устойчиво културно развитие на база междукултурен обмен и добросъседско партньорство с насърчаване на възможностите за развитие на туризма. Други дейности, включени в проектното предложение са: разработване на съвместна стратегия за интегрирано развитие на културата и туризма, реконструкция и модернизация на културни обекти в 2-те общини и организиране на традиционни местни фестивали. Очаква се резултатите за одобрението на проекта да бъдат известни през януари на следващата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.