С амбициозен проект за културен център с Дом на приказката, библиотека и изложбени зали кандидатства за еврофинансиране Община Стражица

Община Стражица подготви и кандидатства за финансиране по европейската оперативна програма ТГС„Румъния- България 2014-2020” амбициозен проект за културен център „Ангел Каралийчев” с изложбени зали, библиотека и Дом на приказката. Проектът „Партньорство за устойчиво развитие на културното наследство между общините Стражица и Подкова” е внесен за финансиране по програма INTERREG V-A Румъния – България. Стойността на проекта е 4 527 493,23 евро, като от тях 3 244 565,23 евро ще са за Община Стражица, а останалите - за общината партньор.

„Решихме да потърсим сериозно финансиране по някои от програмите, които дават възможност за ремонт и развиване на културната инфраструктура в града, обяснява досегашният кмет на Стражица и кандидат за втори мандат от ГЕРБ инж. Детелина Борисова. „След разрушителното земетресение през 1986 г. в Стражица непоправимо пострада красивата сграда на Художствената галерия. Сградата е с модерна и естетична визия и вътрешен двор, дело e на арх. Живко Драгомиров. Галерията е с богат фонд от над 1000 творби - живопис, графика, скулптура и произведения от международния пленер, който се е провеждал в града повече от 10 години. Ние имаме уникални творби на класици като Владимир Димитров- Майстора, Илия Петров, Васил Стоилов, Светлин Русев, Дора Бонева, Михалис Гарудис и доста картини на нашия именит земляк Димитър Казаков- Нерон. Това богатство трябва отново да се експонира при подходящи условия и в естетическа среда, за да стане публично и достъпно за посетители.”

Проектното предложение предвижда ремонт и възстановяване на красивата сграда на галерията, като новият център ще носи името на бележития стражичанин Ангел Каралийчев. В него ще има две изложбени зали, в които като постоянна експозиция ще се включат творбите на участниците в пленера. Предвидена е мултифункционална зала, която ще се ползва за конференции и семинари, както и за концерти, и културни събития с капацитет 150 места. Включена е и библиотека „Ангел Каралийчев” и Дом на приказката- зала, в която ще бъдат експонирани восъчни фигури на каралийчевите герои.

Стратегическата цел на проекта е създаване на условия за устойчиво културно развитие на база междукултурен обмен и добросъседско партньорство с насърчаване на възможностите за развитие на туризма. Други дейности, включени в проектното предложение са: разработване на съвместна стратегия за интегрирано развитие на културата и туризма, реконструкция и модернизация на културни обекти в 2-те общини и организиране на традиционни местни фестивали. Очаква се резултатите за одобрението на проекта да бъдат известни през януари на следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини