Нов атрактивен пешеходен мост ще свързва острова и Зоната на здравето в Пазарджик

Тодор Попов: Подобряването на инфраструктурата не е самоцел, а необходимост за създаване на по-добри условия за живот и по-добра бизнес среда

Един от големите проекти, който предстои да се реализира в Пазарджик и да промени облика на района край парк-остров „Свобода“ и Зоната на здравето, е изграждането на пешеходен мост между тях. По този начин реално ще се увеличи площта на любимия на пазарджиклии парк и ще бъде развита и обновена Зоната на здравето.

Ще има панорамна алея покрай Марица, която ще е по дигата на реката, а също и панорамна площадка. На територията на Зоната на здравето ще има две футболни игрища, две баскетболни, едно волейболно, ще има фитнес на открито, тенис игрище. За малките деца са предвидени нови две детски площадки - за деца до 3 години и до 12 години, площадка за екстремни спортове, тенис маси, водното огледало, което съществува и в момента, ще бъде обновено. Ще бъдат обособени и места за паркиране, които се намират пред плувните басейни.

Целта е да върнем Зоната на здравето към системата от зелени пространства в Пазарджик. Проектът за новия мост вече е разработен и има готовност да бъде финансиран с европейски средства, съобщи на пресконференция досегашният кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Общата стойност на проекта е малко над 2 милиона лева. На пресконференцията той представи програмата си за управление на общината в частта „Инфраструктура“. Сред големите обекти са регионалното депо за твърди битови отпадъци, строителството на първа клетка от което ще започни до дни, Западният околовръстен път, изграждането на нов жилищен квартал край автогарата, реновацията на кварталите "Марица", "Моста на Лютата" и "Болнична", ремонти в кв."Ябълките" и в района на бул. "Ст. Караджа". Тодор Попов отбеляза, че средствата по ОП "Региони в растеж" на стойност 26 млн. лв. ще бъдат предназначени също за подобряване на градската среда, но и за енергийната ефективност на малките жилищни сгради. До началото на пролетта трябва да започне санирането на одобрените 23 многофамилни жилищни сгради. "Оказа се, че пазарджиклии са умни, успяха да се самоорганизират, надявам се да постъпят още искания и да достигнем 30", каза Попов. Като следващи инфраструктурни проекти и акценти бяха посочени още разширяването на бул. "Ал. Стамболийски" и участъка на улицата от "Цар Освободител" до пожарната, продължаване на дейностите в населените места на общината, поддържането на парковете, зелените площи, улиците и тротоарите.

„И накрая само един щрих, тъй като се спекулира с т. нар. "воден цикъл". Едва ли хора, които се опитват да говорят за воден цикъл, ще могат да го обяснят. С две думи: Област Пазарджик е извадена при писането на Стрегията за развитието на водния сектор в България от инвестиции през следващия планов период, заедно с още 11 области. И това може да се види на сайта на Министерството на околната среда и водите. Така че воден цикъл няма как да имаме през следващите 7 години на предстоящия планов период. Имам предвид финансиран чрез инструмента на европейските средства. Но аз не виждам какъв друг инструмент би могъл да се използва, за да бъде финансиран този наистина важен сектор. Още повече при сбърканата стратегия на държавата - основен бенефициент да бъдат вик-татата. И то, условието за финансиране е да има единно ВиК на територията на цялата област. Аз не виждам как ще се случи това в нашата област. Имаме 7 общински вик-та. Силно се съмнявам, че колегите във Велинград, Пещера и другите, общинските съвети ще решат те да станат държавни или да се окрупним и обединим. Та, ето поради тези причини няма да има воден цикъл в Пазарджик, а не защото Общината не желае, не иска или е пропуснала някакви шансове или възможности, или е била немотивирана, или некомпетентна.

Молбата ми е тези откровени неистини и спекулации да бъдат внимателно използвани, защото най-малкото е некоректно“, препоръча Попов. Той подчерта, че всички инфраструктурни обекти, заложени в програмата му, има една-единствена цел - да се създадат по-добри условия на жителите на града и общината за живот, за работа, за по-високи възнаграждения и като цяло за подобряване на бизнес средата. „Те не са самоцелни, ние не сме ги правили и не искаме да ги правим, за добро впечатление. Искам всичко това да доведе до повишаване жизнения стандарт на всички наши съграждани, което е основната цел на всяко едно управление. Да живеем по-добре означава - да живеем в по-добра среда, да ползваме по-добри услуги, да имаме по-високи доходи, да имаме по-висок стандарт, да имаме по-високо самочувствие. Това е нашата цел, всички други неща са средства за постигането на тази цел“, подчерта Тодор Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини