Цената на правосъдието без целофан

Районен прокурор съм, вземам 1600 лв. заплата. За някой може да са много, защото живеем в мизерна държава, в която учителите вземат 550 лв. Но аз държа на увеличението, което ми се полага. Жена ми е безработна, гледаме близнаци. Имам КПД 97%. Губил съм 3 дела и то понеже бяха договорени със съдията. Защо законът спрямо мен и колегите ми не се прилага? Заплатите ни са замразени от 3 години насам, а тези на огромната, нискоквалифицирана и безотговорна държавна администрация няколко пъти се увеличават. Да, и съдебната система е обрасла с чиновничество. Но аз какво съм виновен? Ще съдя финансовото министерство и ВСС! Като магистрати ние сме призвани да защитаваме права, ако собствените си не браним, кой ще ни уважава?

Това писмо пристигна в „Труд“ на 17 октомври – точно месец след като финансовият министър Владислав Горанов писа до Висшия съдебен съвет (ВСС): Още 52 млн. лв. за съдебната власт? Моля, откажете се!

Изпълнителната власт моли съдебната да не прилага закона? В България не едно невероятно събитие се оказва възможно.

Да видим фактите.

Чл. 218 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) определя „основното възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност в размер на удвоена средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.“

На 3 февруари 2015 г. Министерският съвет с постановление актуализира таблицата за основните заплати на държавните чиновници. Най-ниската, която в края на 2014 г. беше 340 лв., става от 1 януари 2015 г. 360 лв., а от 1 юли – 380, т.е. скача с около 12%. Законът налага съответно увеличение и в съдебната система. Ето защо Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага на правителството проект за постановление, с което да се осигурят 45 млн. лв. за допълнителни разходи в съдебния бюджет - толкова са необходими за законосъобразното повишаване на възнагражденията. Горанов го отхвърля с лека ръка - ВСС да се оправя с наличното в хазната си.

Речено-сторено. Съветът гласува скок на заплатите чак на 17 септември, след като изчислява, че вследствие на икономии от фонд „Работна заплата“ той е възможен - от 1 ноември в рамките на средствата, с които съдебната власт разполага. От това следва да се заложи ръст на перото за заплати в бюджета за 2016 г. ВСС го прави и пак опира до Горанов. Той реагира като главатар на момчешка банда към дързък малчуган: Репчат му се, че законът го задължавал? Ще се преправи тоя закон, щом е така - и за начина на формирането на заплатите, и за обезщетенията на пенсионерите, и за парите за дрехи!

Макар приел след господарското си изявление покана за среща с тримата големи - председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, финансовият бос остава непреклонен. Очевидно става, че без благоволението на управляващите съдебната власт не е независима даже и като решава да се разпорежда със собствените си финанси. Три са източниците за тях: централният бюджет, спестяванията от своя и приходите й от наложени глоби.

Следва нова смирена покана от нейна страна – за „диалог“ с правителството и депутатите. С едно напомняне: НАП не събира нейните вземания, а те за последните 10 години надхвърлят 746 млн. лв. - много повече са от нужните за прилагането на чл .218. Само по актове от 2014 г., 35 млн .лв. не са събрани, а трябва.

Горанов дава да се разбере обаче, че такъв филм няма. Има само „Моля, откажете се - 2“.

Гилдията избухва в гняв*:

„Какъв диалог с длъжностно лице, което не спазва законови разпоредби? Няма ли кой да му повдигне обвинение? Неспазването на закона и разпореждането на съда не е престъпление, когато се отнася за министър, така ли? Ще се подиграват със съдебната система, докато не разберат, че законите важат и за тях!“, сърди се млад магистрат. Колегите му добавят:

„Горанов да задейства подчинените си от НАП да събират вземанията на съдебната система! Ако не, депутатите да разрешат на държавните съдебни изпълнители да ги събират. Да променят ДОПК и да ги обявят за публични. Сега са частни държавни и за събирането им се дължат такси, а пари няма.

Тези 750 млн. лв. вземания са като във вица „ако имаше хлеб, хубава вода за попара, ама нема сирене“. НАП заяви, че събирането на 315 млн. лв. е невъзможно. У нас те осъждат на глоба, ти не я плащаш и си викаш: "Е, като ме осъдиха да платя и не им платих, какво ми направиха – нищо!".

Чух някой да казва: За продукта в опаковка „Правосъдие“, който произвеждат, магистратите вземат предостатъчно! Чувствам се засегнат като съдия и питам само: а тия от „лайното в целофан“, както Борисов нарече политиката, колко заслужават? Министрите да не би отлично да си вършат работата? А си вдигат заплатите!

Висшият съдебен съвет предложи да се повишат съдебни такси. Данъчни дела за милиони се гледат срещу 50 лв. А разходите на правосъдието за тях са в пъти повече, както и приходите за държавата при изпълнено съдебно решение. Не ги повишиха. Да не би защото данъчните дела са на олигарси близки до властта?

Лъжа е, че магистратите вземат най-високи заплати. Вижте основните заплати в държавната администрация: за ръководно ниво №1 - 4000 лв. Такава основна заплата в съдебната система няма.“

( Б.а.: По данни от таблото на правосъдието на Еврокомисията българската съдебна система е сред водещите в ЕС по ефективност. У нас 83% от делата се решават в законоустановения срок. Нашите магистрати обаче вземат 3 пъти по-ниски заплати от тези на Запад. За м.г. брутната годишна заплата на първоинстанционен съдия е 14 345 евро, срещу 45 578 в другите страни от ЕС. Върховните съдии и прокурори получават 28 019 евро, а европейските им колеги - 88 218.Така съдебната ни система попада в по-висока степен на зависимост и риск от корупция. Неслучайно според Световния икономически форум България е на 123-то място от 148 държави по независимост на правораздаването).

„Да съдим до дупка Горанов! През 2011 г. младши съдии заведоха дела и ВСС им актуализира заплатите - само на тях“, горещи се възрастен следовател. Но друг възразява:

„Стига с тоя Горанов! Има пари в бюджета на съдебната власт. Но потъват в администрацията. Майката му е съкращаване на щатове, на излишни заплати!“

Обърнете внимание на това - „излишни заплати“. Друг въпрос е, че такива има и в Министерството на финансите.

Цацаров пръв пое риска на самокритиката: "Не може само да искаме увеличение на бюджета, трябва и ние на дадем. Имаме резерви, крайно време е за болезнени, но необходими мерки.“

Главният прокурор отнесе доста ругатни от свои за тази позиция, но и много юристи го подкрепиха:

„Цацаров е прав. Резерви има. Разни хора се водят на длъжност, която няма нищо общо с това, което правят, за по-голяма заплата. Други не вършат работа за пара. Прокуратури и съдилища с по един-двама магистрати харчат за сгради ток, вода, парно, коли, шофьори - огромни разходи!“, казва прокурор с 9 - годишен стаж. И други юристи мислят така:

„ Има съдебни администратори, които вземат повече от магистратите. Заплатите им са 80% от тези за съответния съд, т.е. те в апелативните съдилища получават повече от районните съдии. А отговорностите са несравними. Магистратите с подписите под актовете си решават съдби.

Служби с петима следователи, натоварени с 3-4 дела на година, имат по 10 шофьори и 20 чиновници. Безумие!

Всички районни прокуратури и съдилища имат собствено счетоводство. Сякаш 7-8 счетоводители с компютри не могат да обслужват цял апелативен район!

ВСС да преразгледа щатовете на администрацията! Деловодители и секретари работят като пчелички за мизерни пари. Но трябват ли навсякъде скъпоплатените съдебни администратори, главни статистици, главни счетоводители. Все главни! Какво осчетоводява един главен счетоводител в съдилище с трима съдии? Няколко заплати и фактури за телефон, ток и вода. Това и тъща ми го прави.

Администрацията на главния прокурор при Татарчев беше 17 души, при Филчев - 15, при Велчев - 121, а при Цацаров - 245. Цацаров ги ряза, но да реже пак!

Господата от ВСС създадоха цяла армия от администратори, за да обслужат себе си, колеги и управляващи. Конкурсите знаем как стават.

Отпускат щатове за съдебни помощници, които не трябват, но са за определени „наши деца“ - да вземат заплати без да работят много и без да носят отговорност. А за деца без диплома по право е съдебната охрана.

Браво на Горанов, че кара ВСС да съкращава! Вижте административните съдилища с нагласените конкурси. Повечето са за закриване, а са многолюдни. Но те са най-важни за политиците. СРС и сега гледа на първа инстанция административно -наказателни дела. Но на политиците не им изнася по тях да правораздават независими магистрати.

Съдебният бюджет е като пенсионен фонд на МВР и МО. Аман от пенсионирани призовкари, не стават!“

Така се говори в съдебните палати.

А какво се прави?

Цацаров изготви доклад за районните прокуратури, от който следва извода, че някои са за закриване. ВСС пренасочва свободни длъжности към по-тежко натоварени съдилища и прокуратури и уверява, че проблемите ще се решат трайно с промяната на съдебната карта.

Един съвет към магистратите: Докато чакат тази карта, да пратят в затвора поне един действащ министър или депутат. Тогава може да получат повече внимание от върховете на властта.

*Репликите на магистратите са от форумите на „Труд“ и „Правен свят“, както и от репортерска анкета сред административни ръководители на прокуратури и съдилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи