Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Цената на правосъдието без целофан

Районен прокурор съм, вземам 1600 лв. заплата. За някой може да са много, защото живеем в мизерна държава, в която учителите вземат 550 лв. Но аз държа на увеличението, което ми се полага. Жена ми е безработна, гледаме близнаци. Имам КПД 97%. Губил съм 3 дела и то понеже бяха договорени със съдията. Защо законът спрямо мен и колегите ми не се прилага? Заплатите ни са замразени от 3 години насам, а тези на огромната, нискоквалифицирана и безотговорна държавна администрация няколко пъти се увеличават. Да, и съдебната система е обрасла с чиновничество. Но аз какво съм виновен? Ще съдя финансовото министерство и ВСС! Като магистрати ние сме призвани да защитаваме права, ако собствените си не браним, кой ще ни уважава?

Това писмо пристигна в „Труд“ на 17 октомври – точно месец след като финансовият министър Владислав Горанов писа до Висшия съдебен съвет (ВСС): Още 52 млн. лв. за съдебната власт? Моля, откажете се!

Изпълнителната власт моли съдебната да не прилага закона? В България не едно невероятно събитие се оказва възможно.

Да видим фактите.

Чл. 218 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) определя „основното възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност в размер на удвоена средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.“

На 3 февруари 2015 г. Министерският съвет с постановление актуализира таблицата за основните заплати на държавните чиновници. Най-ниската, която в края на 2014 г. беше 340 лв., става от 1 януари 2015 г. 360 лв., а от 1 юли – 380, т.е. скача с около 12%. Законът налага съответно увеличение и в съдебната система. Ето защо Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага на правителството проект за постановление, с което да се осигурят 45 млн. лв. за допълнителни разходи в съдебния бюджет – толкова са необходими за законосъобразното повишаване на възнагражденията. Горанов го отхвърля с лека ръка – ВСС да се оправя с наличното в хазната си.

Речено-сторено. Съветът гласува скок на заплатите чак на 17 септември, след като изчислява, че вследствие на икономии от фонд „Работна заплата“ той е възможен – от 1 ноември в рамките на средствата, с които съдебната власт разполага. От това следва да се заложи ръст на перото за заплати в бюджета за 2016 г. ВСС го прави и пак опира до Горанов. Той реагира като главатар на момчешка банда към дързък малчуган: Репчат му се, че законът го задължавал? Ще се преправи тоя закон, щом е така – и за начина на формирането на заплатите, и за обезщетенията на пенсионерите, и за парите за дрехи!

Макар приел след господарското си изявление покана за среща с тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, финансовият бос остава непреклонен. Очевидно става, че без благоволението на управляващите съдебната власт не е независима даже и като решава да се разпорежда със собствените си финанси. Три са източниците за тях: централният бюджет, спестяванията от своя и приходите й от наложени глоби.

Следва нова смирена покана от нейна страна – за „диалог“ с правителството и депутатите. С едно напомняне: НАП не събира нейните вземания, а те за последните 10 години надхвърлят 746 млн. лв. – много повече са от нужните за прилагането на чл .218. Само по актове от 2014 г., 35 млн .лв. не са събрани, а трябва.

Горанов дава да се разбере обаче, че такъв филм няма. Има само „Моля, откажете се – 2“.
Гилдията избухва в гняв*:

„Какъв диалог с длъжностно лице, което не спазва законови разпоредби? Няма ли кой да му повдигне обвинение? Неспазването на закона и разпореждането на съда не е престъпление, когато се отнася за министър, така ли? Ще се подиграват със съдебната система, докато не разберат, че законите важат и за тях!“, сърди се млад магистрат. Колегите му добавят:

„Горанов да задейства подчинените си от НАП да събират вземанията на съдебната система! Ако не, депутатите да разрешат на държавните съдебни изпълнители да ги събират. Да променят ДОПК и да ги обявят за публични. Сега са частни държавни и за събирането им се дължат такси, а пари няма.

Тези 750 млн. лв. вземания са като във вица „ако имаше хлеб, хубава вода за попара, ама нема сирене“. НАП заяви, че събирането на 315 млн. лв. е невъзможно. У нас те осъждат на глоба, ти не я плащаш и си викаш: „Е, като ме осъдиха да платя и не им платих, какво ми направиха – нищо!“.

Чух някой да казва: За продукта в опаковка „Правосъдие“, който произвеждат, магистратите вземат предостатъчно! Чувствам се засегнат като съдия и питам само: а тия от „лайното в целофан“, както Борисов нарече политиката, колко заслужават? Министрите да не би отлично да си вършат работата? А си вдигат заплатите!

Висшият съдебен съвет предложи да се повишат съдебни такси. Данъчни дела за милиони се гледат срещу 50 лв. А разходите на правосъдието за тях са в пъти повече, както и приходите за държавата при изпълнено съдебно решение. Не ги повишиха. Да не би защото данъчните дела са на олигарси близки до властта?

Лъжа е, че магистратите вземат най-високи заплати. Вижте основните заплати в държавната администрация: за ръководно ниво №1 – 4000 лв. Такава основна заплата в съдебната система няма.“
( Б.а.: По данни от таблото на правосъдието на Еврокомисията българската съдебна система е сред водещите в ЕС по ефективност. У нас 83% от делата се решават в законоустановения срок. Нашите магистрати обаче вземат 3 пъти по-ниски заплати от тези на Запад. За м.г. брутната годишна заплата на първоинстанционен съдия е 14 345 евро, срещу 45 578 в другите страни от ЕС. Върховните съдии и прокурори получават 28 019 евро, а европейските им колеги – 88 218.Така съдебната ни система попада в по-висока степен на зависимост и риск от корупция. Неслучайно според Световния икономически форум България е на 123-то място от 148 държави по независимост на правораздаването).

„Да съдим до дупка Горанов! През 2011 г. младши съдии заведоха дела и ВСС им актуализира заплатите – само на тях“, горещи се възрастен следовател. Но друг възразява:

„Стига с тоя Горанов! Има пари в бюджета на съдебната власт. Но потъват в администрацията. Майката му е съкращаване на щатове, на излишни заплати!“

Обърнете внимание на това – „излишни заплати“. Друг въпрос е, че такива има и в Министерството на финансите.

Цацаров пръв пое риска на самокритиката: „Не може само да искаме увеличение на бюджета, трябва и ние на дадем. Имаме резерви, крайно време е за болезнени, но необходими мерки.“

Главният прокурор отнесе доста ругатни от свои за тази позиция, но и много юристи го подкрепиха:

„Цацаров е прав. Резерви има. Разни хора се водят на длъжност, която няма нищо общо с това, което правят, за по-голяма заплата. Други не вършат работа за пара. Прокуратури и съдилища с по един-двама магистрати харчат за сгради ток, вода, парно, коли, шофьори – огромни разходи!“, казва прокурор с 9 – годишен стаж. И други юристи мислят така:
„ Има съдебни администратори, които вземат повече от магистратите. Заплатите им са 80% от тези за съответния съд, т.е. те в апелативните съдилища получават повече от районните съдии. А отговорностите са несравними. Магистратите с подписите под актовете си решават съдби.

Служби с петима следователи, натоварени с 3-4 дела на година, имат по 10 шофьори и 20 чиновници. Безумие!

Всички районни прокуратури и съдилища имат собствено счетоводство. Сякаш 7-8 счетоводители с компютри не могат да обслужват цял апелативен район!

ВСС да преразгледа щатовете на администрацията! Деловодители и секретари работят като пчелички за мизерни пари. Но трябват ли навсякъде скъпоплатените съдебни администратори, главни статистици, главни счетоводители. Все главни! Какво осчетоводява един главен счетоводител в съдилище с трима съдии? Няколко заплати и фактури за телефон, ток и вода. Това и тъща ми го прави.

Администрацията на главния прокурор при Татарчев беше 17 души, при Филчев – 15, при Велчев – 121, а при Цацаров – 245. Цацаров ги ряза, но да реже пак!

Господата от ВСС създадоха цяла армия от администратори, за да обслужат себе си, колеги и управляващи. Конкурсите знаем как стават.

Отпускат щатове за съдебни помощници, които не трябват, но са за определени „наши деца“ – да вземат заплати без да работят много и без да носят отговорност. А за деца без диплома по право е съдебната охрана.

Браво на Горанов, че кара ВСС да съкращава! Вижте административните съдилища с нагласените конкурси. Повечето са за закриване, а са многолюдни. Но те са най-важни за политиците. СРС и сега гледа на първа инстанция административно -наказателни дела. Но на политиците не им изнася по тях да правораздават независими магистрати.

Съдебният бюджет е като пенсионен фонд на МВР и МО. Аман от пенсионирани призовкари, не стават!“

Така се говори в съдебните палати.

А какво се прави?

Цацаров изготви доклад за районните прокуратури, от който следва извода, че някои са за закриване. ВСС пренасочва свободни длъжности към по-тежко натоварени съдилища и прокуратури и уверява, че проблемите ще се решат трайно с промяната на съдебната карта.

Един съвет към магистратите: Докато чакат тази карта, да пратят в затвора поне един действащ министър или депутат. Тогава може да получат повече внимание от върховете на властта.

*Репликите на магистратите са от форумите на „Труд“ и „Правен свят“, както и от репортерска анкета сред административни ръководители на прокуратури и съдилища.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.