На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Избори ли са, чудо ли е? Ванга “агитира” на предизборен плакат

Журналистите разкриват повече случаи на купуване на гласове, отколкото полицията

В Лом включиха и пророчицата Ванга (светла й памет!) в предизборната битка. Някъде от отвъдното петричката врачка не с глас, а с дъжд от листовки сочи на електората кой ще оправи пристанищния град след четвърт век разруха и мизерия.

От БСП разпространиха флаери с образа на леля Ванга и нейно изказване, в което тя свързва възраждането на града с управление на левицата. “Ке се оправи града Лом, но нема да е скоро! Вие не, но вашите деца ке го видат богат и голем! Мъж комунист кога земе да го управлява, ке тръгне нагоре!” Това е написано на агитматериала. Кандидат на БСП за кмет на Лом е Владимир Теофилов – бивш зам.-кмет на града и зам. областен в Монтана. От централата на социалистите се оправдаха, че не са измислили думите, Ванга наистина ги била казала, макар и през 1993 г. А те ги взели от книгата на племенницата й Красимира Стоянова. Червените дори се похвалиха, че флаерът с лика на Ванга се ползвал с голям интерес, много по-голям от традиционните брошури и плакати.

Неведомите сили не за пръв път се включват в българските предизборни битки.

В края на ХХ век на едни президентски избори очевидци разказваха, че НЛО разхвърляло дипляни в прослава на кандидат за държавен глава. Но други ги поправяха – агитационните материали били пуснати от обикновен вертолет.

Както и да е! Гласът на пророчицата от отвъдното обаче ни казва много повече от съветите кого да изберат ломчани. Той е доказателство, че дори политиците отчитат, че българинът вече не вярва на посланията им. И се надява много повече на чудо, отколкото на демократичните процедури да решат проблемите му. И как да е другояче? При комунизма гласуването бе един параван, зад който БКП редеше кадрите си на управленски постове. С идването на демокрацията мнозина повярваха, че чрез бюлетината ще определят сами как да се развива държавата им. Но не би! Надеждите им бързо бяха попарени от развихрилите се цинизъм и борба за власт. Първо капачките за буркани и кебапчетата бяха “парите” в предизборната търговия. После партийните централи добиха опит и започна директното купуване на цели квартали.

Вече почти никой не вярва, че държавата може да спре търговията с гласове и опорочаването на изборите – без значение дали са местни, парламентарни или европейски. Журналистите разкриват повече купувачи на гласове, отколкото полицията и тайните служби, взети заедно. Но дори извадените на светло изборни търговци, макар и от най-ниско ниво, не получават наказания. И се включват в пазаруването на следващите вотове още по-безцеремонно.

На какво да вярват тогава обикновените избиратели, ако не на чудеса? На неведомите сили, които ще им посочат точния човек и ще ги избавят от корупцията, мизерията и безизходицата. Не беше ли очакване на чудо вярата в добрия цар, който ще дойде от далечната страна да ни помогне?! Или изборът на юнака, дето бори с голи ръце злото?!

Вярата на хората в чудеса вместо в закони и принципи обаче не бива да заблуждава политиците, че електоратът лесно се манипулира. Защото върху земята на отчаянието първо никне тревата на примирението. А после идват гроздовете на гнева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.