След дълги преговори: Австрия приема 4000 мигранти от Словения

Австрийските власти, след дълги преговори, се съгласиха да приемат 4000 мигранти от Словения, съобщи Министерството на вътрешните работи в Любляна, предаде ТАСС.

„В понеделник, на словенско-австрийската граница през граничния пункт Горня Радгона, са преминали около 3500 души, а още 780 през Шентил“, каза представител на местната полиция. „Няколко групи мигранти се опитаха да преминат нелегално през железопътните релси, защото влаковете между двете страни бяха спрени“, добави той.

Австрия във вторник е приютила още около сто души. В допълнение, около 2500 се намират в граничните райони и чакат реда си.

В бежанския лагер на граничния пункт Шентил има 1800 бежанци, готови да продължат пътя си, а 644 души са все още са в Горня Радгона, също готови да отидат в Австрия.

Президентът на Словения Борут Пахор заяви, че е необходима „бърза реакция“ от страна на ЕС, след като се оказа, че около 19 500 имигранти са влезли Словения от петък насам. Изказването на президента дойде след като Словения обвини Хърватия за изпращането на хиляди бежанци към границите ѝ „без контрол“, игнорирайки призива на Любляна за ограничаване на потока от бежанци, съобщи dailymail.co.uk, цитиран от "Фокус".

Словения заяви, че може да се справи само с 2500 имигранти на ден, а полицията съобщи, че около 8300 имигранти са настанени в приемни центрове в малката страна, с хиляди, които продължават да пристигат.

„Натискът на имигрантите, пристигащи от Хърватия се засилва“, каза словенското правителство в изявление. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят