Календерска върна темата за хората в дебата за София

Кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска върна темата за хората в дебата за столицата. Тя промени посоката на сблъсъка на идеи в големия предизборен диспут в „Референдум“ по БНТ, където за първи път се събраха всички претенденти от парламентарно представените сили, съобщиха от пресцентъра на партията.

Календерска обяви, че основната й цел е да разбие хегемонията на ГЕРБ, която управлява София и да пренареди приоритетите, насочвайки ги не към дупките по улиците, а към хората.

Очаквано кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков не посочи като желана своя победа на вота кметското място, а референдумът и по-голям брой съветници в СОС. Андрей Георгиев от ДПС също каза, че се надява на по-голяма съветническа група, премълчавайки за какво точно е кандидат, с което лъсна подкрепата на РБ и ДПС за ГЕРБ на местния вот.

„Много от кандидатите за кмет на София няма да останат в Общинския съвет след 25 октомври, а ще се върнат в депутатските си кресла. Гласовете, дадени за тях, ще се разпилеят. Затова всички хора, които искат хегемонията на ГЕРБ да бъде разбита в Общинския съвет, където те работят вече толкова години и в колаборация с БСП, да гласуват с N9. Защото някой трябва да изрита мафията от СОС“, призова Календерска.

Тя посочи, че Йорданка Фандъкова е изключително харизматичен, добър и мил човек, но е твърде толерантна към масовата схема и кражба, която се развива зад гърба й.

Кандидатът на ББЦ обърна диспута към хората още в първата тема – инфраструктурата. Крайно време е Столична община да престане да харчи милиони левове само за удобство на колите, а да помисли най-сетне за столичани, призова Календерска. Единствена тя от всички участници постави въпроса за удобството на пешеходците – тема, която подхванаха след нея и опонентите й.

„Говори се за това да се намалят колите в София, но всъщност всички проекти, които се правят, са замислени първо за автомобилите и след това за пешеходците и велосипедистите. За да намалим колите в центъра на София трябва да дадем алтернатива на софиянци. Но в момента градският транспорт не е сложен в приоритетите на общинската управа. Правят се скъпи инфраструктурни проекти, за които се харчат огромни суми. Над 25 милиона са похарчени за удобството на автомобилите, но не и за хората“, каза Календерска.

Тя обори Йорданка Фандъкова за усилията на общината за облекчаване на движението като посочи като пример кръстовището на бул. „България“ и бул. „Aкад. Иван Гешов“, което сега ще се прави с кръгово за 25-27 милиона лева, но само колите ще се извадят на повърхността, а автобусите, велосипедите и хората са оставени под земята.

Като проблем за хората Календерска посочи и липсата на козирки на спирките, заради което те са принудени да ползват колите си. Думите й предизвикаха одобрение от кандидата на БСП Михаил Мирчев и водещата Добрина Чешмеджиева. „Преди увеличаване на мотрисите, да помислим за комфорта на хората. Какво коства и въвеждането на интегрирания билет за градския транспорт – само административен капацитет“, посочи тя.

Като единствен сред кандидатите, който не е бил във властта и мисли за хората, а не за схеми и комисионни, Календерска предизвика опонентите си и те в един глас заговориха за пешеходците и спирките.

Календерска представи и своето решение на проблема с недостига на паркинги в центъра на столицата – създаването на АРТерия. Тя предлага да се намира върху Перловския канал, който пресича центъра на София и практически в момента е неизползваема зона. Върху него може да се изгради обект на три нива, като най-отдолу е водосборът на канала, а върху него – паркинг.

Третото ниво да е зелена пешеходна зона. Опонентите побързаха да я прекъснат, може би за да не чуят хората за идеята. Мотивът им бе, че е идеалистична. Тя ги контрира като даде за пример Дубай, който за 100 години се е превърнал от едно пристанище и полета в метрополис.

Според Фандъкова кръстовищата, за които спомена Календерска, се правят, за да изведат колите от центъра. Вместо паркинги, Фандъкова предлага по-малко коли в центъра и за пореден път декларира, че в новия управленски план на общината ще бъде „ремонтирането и изграждането“ на малките улички – приоритет пак ще бъде пълненето на дупки, а не хората.

Най-разгорещени дебати предизвика темата за сигурността. Общата теза бе, че Столична община работи небалансирано, като неглижира сигурността в крайните квартали. „Докато преди няколко години опасните райони бяха повече в крайните квартали, сега сигурността на гражданите е застрашена най-вече в самия център. Столична община претърпя пълен провал в преобразяването на района около Женския пазар.

Вместо културно средище софиянци получиха недостъпна и враждебна среда заради огромното количество нелегални бежанци, които обитават мястото", заяви Мария Календерска. По думите ѝ едни от основните проблеми на столицата са липса на контрол в заселването на нелегални бежанци и емигранти и джебчийски набези в градски транспорт и централните улици.

Мярката на Календерска за увеличаване на общинска полиция, която тя лансира още през юни, бе приета като задължителна от останалите кандидати за кметове. Фандъкова се съгласи, че хората искат да видят повече патрули.

За да оправдае увеличаване на криминалните прояви и липсата на подсигуряване на безопасността на столичани, тя прехвърли проблема към МВР. Министерството било ангажирано със сигурността, общинска полиция имала по-различни функции. Точно в това я контрира Календерска от ББЦ, като даде решение - увеличаване на правомощията и състава на общинска полиция.

Всички останали участници в дебата се съгласиха, че проблемът със сигурността започва от общината и е свързана с имигрантите, гетата и битовата престъпност, а Общината неглижира тази тема. Едва сега за имигрантите заговори и кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки, повтаряйки мерките, за които Календерска апелира от няколко месеца насам. Него го нямаше в Орландовци, а кандидатът на ББЦ зае категорична позиция при размириците там, дори пое лечението на едно от нападнатите български момчета.

Според Календерска спешно трябва да бъдат увеличени правомощията и броя на общинска полиция, както и да се инвестира в осветление и видеонаблюдение. "Тъй като повечето тук са депутати и в Общинския съвет вероятно ще останем само аз и г-жа Фандъкова след 26-ти октомври, може би и г-н Мирчев, предлагам господата да внесат в парламента Закон за справяне с бежанската криза, какъвто беше приет в Белгия, в Австрия, дори и в Германия“, обърна се към опонентите си тя.

Календерска остро разкритикува българското правителство, заради липсата на позиция по бежанския въпрос и абдикирането му от проблема. Според нея е крайно време да бъде построена стената на границата като подчерта, че в България за една година са изградени 1/3 от нея, а в Унгария са построили стената си за един месец.

По темата за бюджета на София Календерска бе категорична, че е нужно преразпределение. „Общината отделя само 1% за здравеопазване и 1% за социални дейности. Няма и 1% за спорт. Това е едно абсолютно неглижиране на хората за сметка на големите инфраструктурни проекти, на големите мастодонти, които са обвързани с общинските съветници.

Най-много пари бих дала за здравеопазване и образование. Бих дала стипендии за медици, които Столична община да си обучи и които да останат да работят за нейните жители и бих удвоила броя на линейките“, каза кандидатът на ББЦ в отговор на въпроса на водещата какво би направила, ако стане кмет на столицата.

Данък смет е 190 млн. лева, а за чистота се харчат около 100, т.е. 90 милиона остават и се харчат за нещо друго, посочи тя, оборвайки тезата, че парите не достигат. „Хубаво е софиянци да могат да разполагат с тях“, заяви кандидат-кметицата.

Календерска предложи и нов подход в публичността. „Този голям бюджет се изпълнява от няколко фирми, те не са случайни. Ако се занижат критериите за вход, ще могат да кандидатстват повече фирми. Трябва да се завишат критериите за изход от обществените поръчки. Нека има лошо точкуване и не само глоби, а следващите пъти да не могат да изпълняват с такава сила всички схеми“, каза тя.

По отношение на туризма, Календерска посочи, че София има огромен потенциал от типа на Атина, Рим, Истанбул, но не го използва. „Няколко човека се събират и на тъмно решават как ще се изразходват парите, които се изсипват за културните забележителности. Обществените обсъждания са на тъмно. Нека първо питаме софиянци. Най-първият референдум, който трябва да се направи е дали да се строи върху зелените площи“, категорична е тя.

Идеите на Календерска умишлено бяха приглушавани от опонентите й, вероятно с цел да не достигнат до хората. Кандидатът на ББЦ Мария Календерска е единственият участник в битката за София, който не е бил във властта. По време на дебата по БНТ и след него тя успя да удвои подкрепата за себе си от 4 % до 8% в анкетата на сайта Офнюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини