Празници на меда и еленския бут стягат във възрожденска Елена

Празникът на еленския бут ще събере жители и гости на възрожденския град Елена на 14 ноември за четвърти път. Събитието е очаквано от еленчани поне наравно с предстоящия местен вот. Всъщност именно изборите са причината за необичайната дата на празника, защото по традиция той се провежда през последния уикенд на месец октомври. Заради съвпадението на двете събития тази година празникът е отложен за средата на ноември. Нетърпеливи са всички, които са имали щастието да бъдат на някое от миналите издания на празника, а също и онези, които само са чували за него от познати. Заради този интерес в Елена вече е трудно да се намерят места за нощувка за датите около събитието.

Идеята за организиране на празник на местния деликатес, за който доскоро много хора, подведени от наименованието му, смятаха, че се приготвя от еленово месо, възниква през 2011 година. Първият празник обаче се случва през 2012 г., когато община Елена заедно с местния съвет по туризъм и градския Ротари клуб, подкрепени от местната общественост, посрещат изненадващо много и за самите тях гости. Оттогава, три години подред, празникът предизвиква все по-голям интерес. През миналата година организаторите бяха изненадани от подранилия октомврийски мокър сняг, но това само направи атмосферата още по-автентична и веселието продължи до късно вечерта.

Традиционно празникът започва в "селския двор" с "касапския кът", където се пресъздава важното събитие от бита на еленчани в не толкова далечното минало. "Стопанинът", "стопанката", "домочадието" и "касапите" са главните действащи лица. Шетнята, скарата и виното около "трапа", където се пърли прасето, са съпроводени със закачки и специфичен балканджийски хумор, и създават неповторимо настроение. Празникът продължава със забавни тематични състезания, кулинарна изложба, богата фолклорна програма, томбола, вият се хора до късна вечер. Всъщност по това време - "по Димитровден" до преди години е бил сборът в град Елена - традиция, възстановена през този мандат от местната управа с помощта на цялата еленска общественост.

Насърчени от успеха на кулинарния празник, еленчани решават да организират още едно чудесно събитие - "медена седянка по еленски". Тукашният пчелен мед се слави с чистотата и лечебните си качества заради разнообразната паша за пчелите и отсъствието на промишлени замърсители в региона. Празникът на еленския мед се провежда за първи път през лятото на 2014 година и вече може да се нарече "традиционен", тъй като на 25 юли тази година беше неговото второ издание. Идеята е естествено продължение на партньорството между общината, местното пчеларско дружество и Сдружението за биологично пчеларство, които няколко години подред организират тематични конференции, на една от които гост беше г-жа Мария Габриел, евродепутат и защитник на българското пчеларство в Европарламента.

"Най-сладкият празник", както го нарече тази година в приветствието си кмета Дилян Млъзев, събира производители от региона, които демонстрират своите производства - акациев, липов, билков, манов мед, както и още много лечебни продукти, произведени от техните неуморни работници - пчелите. Всеки хвали чистотата на своя мед, обяснява къде са разположени кошерите му, споделя здравословни рецепти. В съседство с шатрите е разположена центрофуга, където се демонстрира трудоемкия процес на "вадене" на меда. Най-щастливи са децата, тъй като за тях има организирани забавни кътове, конкурс за рисунка и много сладки награди. Естествено, празник без веселие не минава - привечер на градския площад се извиват кръшни хора.

"Тези два празника, както и значително обогатения през последните няколко години културен календар, са част от усилията ни да направим град Елена едно по-познато, по-харесвано и по-обичано място за отдих и почивка", споделя Дилян Млъзев, който е кандидат за кмет през следващия мандат. Празниците обаче са и стимул за местната икономика. Освен преките ползи от увеличаването на туристическия поток по време на събитията и засиленият интерес на еленчани към пчеларството, расте и популярността на града, а това е предпоставка за успешно реализиране на инвестиционни намерения.

Елена вече е позната на пазара на храни и напитки не само с качествените си млечни продукти. От няколко години е факт първият цех на територията на общината за производство на еленски бут по оригинална технология, който вече не успява да задоволи търсенето и предстои неговото разширение. Разкрит бе и малък цех за производство на сок от арония, а в с. Марян бе изградена винарна, чиито вина печелят престижни награди на български и международни изложения. "Подкрепяме местните предприемачи и разчитаме те да рекламират общината пред своите партньори като добро място за правене на бизнес. Това е начинът за привличане на инвестиции отвън", завършва разказа си Дилян Млъзев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини