Фалитът на КТБ повишил бюджетния дефицит до 5,8 % за 2014 година

Евростат представи нотифицираните данни за дефицита и дълга на държавите – членки на ЕС, за 2014 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

За България европейската статистическа служба посочва дефицит от 5,8 на сто от БВП.

Разликата между предварителните и окончателните данни в размер на 3 на сто от БВП се дължи основно на промяна при секторното класифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като част от сектор “Държавно управление”. До 2013 г. методологическите критерии поставяха ФГВБ като единица, класифицирана в сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор “Държавно управление”, пише в съобщението.

Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години, допълват от МФ. В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит (Люксембург, 2010 г.; Финландия, 2014 г. и Белгия, 2015 г.), пише още в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси