Цацаров поиска имунитета на кандидат-кмет заради купуване на гласове

Районната прокуратура в Хасково разследва кандидат-кмет на село Узунджово за организиране на купуване на гласове за предстоящите местни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение кандидатът Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем, съобщават от прокуратурата.

Като кандидат за кмет, издигнат от местната коалиция "За Хасково", Деян Ванчев се ползва с имунитет и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

През септември и първата половина на октомври чрез търсене на съучастници, методи на контролиран вот и събиране на лични данни на притежаващи активно избирателно право е организирано предлагането и даването на пари, за да бъде пусната бюлетина в полза на кандидатите за кметове на община и кметове на кметство.

От събраните доказателства е установено, че Деян Ванчев е предложил на един гласоподавател 30 лева, а на други петима - по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Ванчев е предоставил имотна облага на двама души, които да я предадат на други четирима, за да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция.

По-рано този месец МВР изпрати части на жандармерията в Хасково заради сигнали за купуване на гласове.

Коментари

Задължително поле