Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

За половината от офисите в строеж вече има наематели

С вълна от новозапочнати проекти на пазарите на офис площи и индустриални имоти бе белязано деветмесечието тази година. Засиленото търсене на площи под наем в комбинация със стабилните наемни нива даде увереност на предприемачите да инвестират в ново строителство, показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония с 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти.

В сегмента на търговските площи като нови конкуренти се очертават проектите в процес на преструктуриране, които търсят място на пазара. Продължават и активните покупки на строителни парцели, предимно за развитие на нови офисни, индустриални и жилищни проекти. През деветмесечието те са формирали около 60% от общия инвестиционен обем.

„Активните инвестиции в земя и нови проекти показват, че пазарът на бизнес имоти навлиза в нов възходящ цикъл. Очакваме този тренд да се запази през следващите месеци и да бележи годината като цяло“, каза Мхаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Инвестиционен пазар

Сделките със строителни парцели продължават да доминират на инвестиционния пазар, като формират 60% от обема му през деветмесечието. Това се равнява на €58 млн. от общо близо €97 млн. обща стойност за периода.

През третото тримесечие най-големите инвестиционни сделки бяха покупката на 14 000 кв. м от „Кауфланд България“ за строителството на хипермаркет във Варна. Продавач е „Спортен комплекс Варна“, а платената цена е €9.4 млн.

„Имотният пазар навлиза във възходящ цикъл и очаквано предприемаческата активност е висока. В момента преобладават сделките за терени за офисно, жилищно и складово-логистично строителство, т.е. в сегментите, където търсенето от страна на наематели и купувачи расте и ценовите нива вече са стабилни с потенциал за покачване. Инвестициите в подобни проекти предлагат добра възвръщаемост“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Сделки със земя за строителство на търговски площи също не липсват. Планираните проекти са предимно в биг-бокс сегмента, където има компании с планове за активна експанзия в близките години.

Показателен за предприемаческите нагласи в София е и интересът към инвестиции във все по-мащабни проекти, които съчетават различни видове площи. Според Forton/Cushman & Wakefield той също е двигател на пазара на земя и на големи сделки, които ще бележат годината.

Офис площи

Завършването на най-големия офисен проект за годината Capital Fort и подписването на най-голямата наемна сделка за същия период – тази за 7300 кв. м с Visteon, бяха сред по-значимите събития през третото тримесечие.

Също през третото тримесечие започна строителството на четвърта фаза на Expo 2000, както и на новия проект на Bernard Investments бул. „Цариградско шосе“.

Въпреки инвестициите в нови проекти, качественото предлагане на офис пазара остава ограничено. Това е причината много от наемателите да сключват договори за площи още по време на строителството, което се очертава като все по-масово явление. Данните на Forton/Cushman & Wakefield показват, че от общо 167 000 кв. м в строеж към третото тримесечие малко под 50% са договорени с наематели или са в процес на преговори.

„Договарянето на офис площи още в хода на строителство се превърна в обичайна практика и показва, че търсенето на пазара е силно при очертаващия се недостиг на качествено предлагане“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Според нея този недостиг ще се запази в близките две години, главно поради продължаващото търсене от IT и BPO компаниите. Към това трябва да се прибавят и наемателите, чиито договори изтичат през 2017 – 2018 г., но заради динамиката на офис пазара ще започнат преговори за подновяването им най-късно в началото на следващата година.

В същото време търсенето остава фокусирано върху проектите, които в най-голяма степен покриват изискванията на наемателите и инвеститорите все повече ще трябва да се съобразяват с това. По данни на Forton/Cushman & Wakеfield вече започнатите или планирани офис сгради до 2018 г. са с обща площ 450 000 кв. м и пазарът ще става все по-конкурентен. Успоредно с това големите компании вече залагат на работа от дома, гъвкаво разпределение на офиса без фиксирани работни места и нарастващ дял на местата за почивка и забавления от общата площ.

Обратно към изминалото тримесечие статистиката на Forton/Cushman & Wakefield показва, че между юли и септември са подписани договори за наем на 38 104 кв. м. Общо за деветмесечието наетите площи са 95 513 кв. м. Това е с 10% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., но спрямо последните пет години обемът на наемния пазар е над средния и тенденцията е за стабилно развитие.

„Спрямо обичайния обем на офисния пазар от последните години 2014 г. беше по-скоро изключение заради преподписването на договорите с няколко големи наематели. Тази година наемният пазар е много по-активен по отношение на релокация и експанзия“, коментира Станимира Пашова.

Динамично развитие през третото тримесечие отбеляза и Пловдив, отново благодарение на активното търсене от IT компании и сектора на споделените услуги. През периода там бяха подписани около 13% от общия обем наемни сделки, като сред по-значимите бе тази на 60 К, която удвои площите си в Imperial Business Center, наемайки още 1250 кв. м там. Значителна част от площите, които ще бъдат завършени през 2016 г., вече са договорени с наематели.

Заради засиленото търсене наемите на първокласни офиси в града отбелязаха ръст с около 20%, до €7.5-8/кв. м. Инвестициите в нови площи обаче ще балансират пазара и последващ ръст на наемите не се очаква. Стабилни остават наемите във Варна и Бургас, където също се работи по нови сделки.

В София наемите остават стабилни около €12.5/кв. м за първокласни площи в центъра и €12/кв. м в бизнес центровете по протежение на големите булеварди.

Търговски площи

След излизането на 100 000 кв. м търговски площи миналата есен от средата на тази година пазарът постепено се стабилизира като предлагане и наемни нива.

„Предвид липсата на нови големи проекти в близките две-три години основната динамика на пазара ще внасят търговските центрове в процес на преструктуриране. При работещите молове стремежът е към репозициониране, което да ги открои от конкурентите им – знак, че пазарът навлиза в по-зряла фаза, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

В ценови план пазарът в София се възстановява, като след спада от края на 2014 г. през последните месеци наемите на първокласни площи в моловете се върнаха на €25/кв. м. Временният отстъп от тези нива се дължеше на увеличеното предлагане със завършването на Mega Mall и Sofia Ring Mall и по-сериозните отстъпки, на които някои инвеститори бяха готови за привличане на наематели.

Индустриални площи

Силното търсене на площи за логистика и леки производства, както и растящите наеми доведоха до започването на няколко нови спекулативни проекта в София през деветмесечието. Става въпрос за втория етап на East Ring Logistics Park в Нови Хан, трета фаза на ЗММ Лого център, Сграда 2 от Universal logistics и Ring Road Logistic Park в Кривина. Със завършването им в рамките на тази или в началото на 2016 г. предлагането на наемния пазар ще нарасне с над 30 000 кв. м.

„Пазарът е много активен и очаквам новите спекулативни площи бързо да бъдат усвоени. В същото време обемът на търсенето, както и наемните нива вече са такива, че има смисъл от инвестиции в складови и логистични проекти под наем. При това положение вълната от строителство в София ще продължи и през следващите години“, заяви Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman & Wakefield.

За момента обаче предлагането на площи под наем е ограничено и това доведе до лек ръст на наемите през тримесечието. В София договорите за първокласни индустриални площи през последните месеци се сключват на нива от €4/кв. м при предходни от €3.75/кв. м.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.