"Правим избори за Видин, за родния си край", заяви водачът на листата на коалиция "Единни за промяна" д-р Цветан Ценков

- Д-р Ценков, какво ви накара да станете част от екипа на "Единни за промяна"?

- Този въпрос и моята майка ми зададе. Живея в този град. Аз съм от малкото политици, минали през властта като народни представители, които не само останаха да живеят във Видин, а и направиха нещо смислено - каквото е медицинския център, за който твърдя, че е един от най-добре структурираните центрове в България. В "Единни за промяна" съм заради желанието за промяна във Видин. Желанието да променим отношението си в начина на управление и бъдещото местно ръководство да работи активно с централната власт и международни партньори за тоталната промяна в посоката на Видин. Ние сме забравени от Бога. Правителството не се интересува от нас и дори ни отнеха парите по оперативна програма за изграждането на пътя до Видин, давайки ги за софийското метро. Не, че то не е важно, но оттук, по коридор номер 4 минава цяла Европа. Ако не знаят тези в Министерството на регионалното развитие и Министерството на транспорта - да го знаят. С министър Московски говорихме - то е срамота. Пътят, който върви през Видин до Виена го затапиха. Не е ясно кога ще бъде направена отсечката за бързоскоростния път, включително и между Димово и Ружинци. Оттук на денонощие преминават по няколко хиляди тирове. Не ги ли е срам?! Това ли е отношението на управляващите към България, към европейските ценности и към най-западналия край. Ето всичко това ме накара да стана част от отбора на "Единни за промяна".

- Добре ли познавате вашия кандидат за кмет Росица Кирова, за да й гласувате доверие?

- С Росица се познаваме от 2001 г. Тя развиваше тогава местно радио, млад човек, който се занимаваше основно с пиар. Познавам я с две много характерни качества - тя е много интелигентна, умна жена и има изключително сериозно отношение към нещата и ги отстоява. Тя има повече топки от нас, мъжете. И го е доказала. И в битката си срещу управлението на някогашния кмет Ценов и когато се оттегли при управлението на друг кмет Румен Видов, когато започна забъркването на схеми в местната власт. Тогава Кирова не се омаза. Доказа го и в последния мандат като общински съветник. Тя се бореше срещу кликата, която бе сформирана от всички политически партии, насочена към ограбването на града и правенето на пари. Затова и аз не останах в ръководството на общината. Бях заместник-кмет едва 3 месеца, толкова успях да изкарам с тази клиентелистка клика.

- Жена-кмет. Реалистично ли е за Видин?

- Абсолютно. Жените са го доказали. Единоначалното в биологичен, религиозен и всякакъв смисъл е жената. Вижте историята - Маргарет Тачър, английската кралица, Дилма Русев, Меркел, българската местна власт в лицето на кметиците на Добрич, на Габрово, София. Абсолютно достойни управленци с повече грижа и чувство за отговорност към хората. И в една къща домакинята е жената. Аз съм сигурен, че Росица ще се справи. Видин няма да прилича на това гето, в което са го превърнали. Когато направихме "Единни за промяна" бяхме против цялостното управление на града през последните 25 години и неговото обезкостяване. Ние всички плащаме данъци. Над 3 милиона даваме за чистота, а градът е мръсен. Даваме над 1 млн.лв. за озеленяване, а градът не е озеленен. Даваме огромни пари за градски транспорт, а някой ги краде. Ние даваме за баластриране няколкостотин хиляди лева, които потъват. Наскоро един кметски наместник ми сподели: "Абе, докторе, кметът отчете в един вестник, че е наврял 8000 лв. в село, а аз не знам. И за цял мандат никога не се срещна с мен". Ето против това сме ние.

- Ще дойде ли промяната с "Единни за промяна"?

- Убеден съм. Погледнете листата - ние всички сме хора, които са успешни и искаме този град да се промени. Ние не сме крадци и няма да бъдем.

- Изборният ден е вече много близо. Вярвате ли в победата?

- Оптимист съм. Днес бях в с. Буковец, срещнах се с млади хора. Единият обработва над 300 дка земя, но изключително негативен човек. Казах му: "Чакай, защо?! Ти, ако не очакваш промяна защо живееш...". Надеждата и на моето поколение, и на младите видинчани е този град да получи друга посока на движение. Промяната на Видин да започне във всяко едно отношение. Няма да е лесно, но съм оптимист, че ние от "Единни за промяна" за 4 години ще подредим приоритетите. Имам мечта - не само да изберем първата жена за кмет в историята на Видин, но и Росица Кирова да съумее да направи екип от хора, които да започнат активна работа и с централната власт. Ние правим избори не срещу политическите партии. Ние правим избори за Видин, за нашия роден край. Ние искаме пълното съдействие на политическите партии, на хората, които са напуснали Видин, които да подкрепят всичко, което е разумно за развитието на региона ни. Много неща могат да се случат стига да има човешко желание и подкрепа.

- На избори винаги има хора, които се колебаят - дали да гласуват, за кого да гласуват. Какво ще им кажете?

- Изборите са време, когато човек взема моментно решение, което има дългосрочно значение. Ако на видинчани им харесва сегашното състояние на Видин, то на 25 октомври да гласуват за когото желаят. Но, ако искат да заложат на това гражданите на Видин да започнат да диктуват положението в града нека да подкрепят номер 11 и Росица Кирова.

Д-р Цветан Ценков е роден на 27 април 1962 г. във Видин. Завършил е Медицинска академия в София. Заместник-председател на Асоциацията на частните лечебни заведения. 5 г. е работил в Либия. Народен представител в 39-тото НС, зам.-председател на здравната комисия. Бивш член на Управителния съвет и Надзорния съвет на Националната здравна каса. Бил е член на НДСВ, но в момента не членува в политическа партия. Семеен с две деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини