Съюзът на българските журналисти срещу ограничението за 4 телевизии в изборната нощ

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу обявеното решение на пресцентъра на Министерството на външните работи в Международния пресцентър – Зала 3 на НДК, организиран в изборната нощ, да бъдат допуснати само камерите на четири национални телевизии, съобщиха от съюза. Според СБЖ, ограниченият достъп на камери и препятстването на възможността български медии да могат да предават с картина случващото се в изборната нощ е ярка форма на дискриминация, която нарушава правото на журналистите и медиите да работят без всякаква цензура и ограничава конституционното право на българските граждани да искат и получават свободно информация.

Не разбираме логиката в оповестеното решение на МВнР „за останалите телевизии да има осигурени монитори”, доколкото те сами трябва да могат да заснемат и излъчат случващото се в Международния пресцентър. Недопустимо е чрез ограничения достъп МВнР да създава казус и да регламентира възможността за допълнително договаряне между медии за използването в реално време на сигнал от допуснатите четири телевизии. Създадената рестрикция създава предпоставка за търговия с информация /картина/, и то в изборната нощ.

Като изразяваме своето възмущение към опитите българска институция да разделя и дискриминира български медии и журналисти, УС на СБЖ призовава решението на пресцентъра на МВнР да бъде преразгледано и да бъде създадена необходимата професионална организация за осигуряване на пълно и обективно отразяване на случващото се в Международния пресцентър в изборната нощ, пишат още в съобщение до медиите от съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини