Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Издирват бременна 14-годишна сирийка в Холандия

В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си.

След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка.

Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата на детето си. Много холандци са шокирани от новия проблем, свързан с неконтролируемия поток на бежанците от Сирия. Стана ясно, че ранните бракове от началото на сирийския конфликт са придобили застрашителни размери. Процентът на сирийските „деца булки“ в бежанските лагери е нараснал в пъти. Въпреки че в повечето европейски страни бракът до навършване на пълнолетие не се приветства, в Холандия законите признават брака, сключен в пределите на съответната държава, дори ако момичето не е навършило 16.

В същото време европейското законодателство предполага, че мъж, който е получил статус на бежанец, може да се влезе заедно със семейството си и близките си в ЕС. Именно това право например тревожи властите в Германия, които очакват трикратно увеличение на броя на бежанците в близко време. Тази вратичка в закона за предоставяне на убежище позволява на мъжете мигранти легално да повикат в Холандия момичета, омъжили се за тях в Сирия. В голям процент от случаите обаче жертва на подобни закони стават подрастващите девойки, които родителите омъжват против волята им. Така те, едва напуснали училищния чин и бягащи от Сирия, се превръщат в предмет на „сватбени“ сделки.

А купувачите са основно богати мъже над 40 години, ползващи се от същата вратичка в закона, както роднините на момичетата. По данни на изданието минимум 20 „деца булки“ на възраст между 13 и 15 години са получили юрдическо разрешение да се присъедният към своите „по-възрастни партньори“ в холандските бежански центрове. Впрочем, много от момичетата също нямат нищо против колкото се може по-бързо да се омъжат, тъй като в лагерите за бежанци нямат никакви перспективи. А и условията там са непоносими. По данни на правозщитници „жените и децата постоянно са подложени на сексуално насилие в бежанските лагери“. Четири обществени организации вече са заявили, че в центровете за бежанци в Сирия се е увеличил броят на изнасилванията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.