Издирват бременна 14-годишна сирийка в Холандия

В Холандия издирват 14-годишната сирийка Фатема Алкасем, изчезнала от центъра за бежанци. Тя е бременна в 9-ия месец и вероятно се нуждае от спешна хоспитализация, за раждането, съобщава Би Би Си.

След безрезултатно 2-месечно търсене полицията разпространи нейна снимка.

Смятат, че момичето вече се намира извън пределите на Холандия заедно с бащата на детето си. Много холандци са шокирани от новия проблем, свързан с неконтролируемия поток на бежанците от Сирия. Стана ясно, че ранните бракове от началото на сирийския конфликт са придобили застрашителни размери. Процентът на сирийските "деца булки" в бежанските лагери е нараснал в пъти. Въпреки че в повечето европейски страни бракът до навършване на пълнолетие не се приветства, в Холандия законите признават брака, сключен в пределите на съответната държава, дори ако момичето не е навършило 16.

В същото време европейското законодателство предполага, че мъж, който е получил статус на бежанец, може да се влезе заедно със семейството си и близките си в ЕС. Именно това право например тревожи властите в Германия, които очакват трикратно увеличение на броя на бежанците в близко време. Тази вратичка в закона за предоставяне на убежище позволява на мъжете мигранти легално да повикат в Холандия момичета, омъжили се за тях в Сирия. В голям процент от случаите обаче жертва на подобни закони стават подрастващите девойки, които родителите омъжват против волята им. Така те, едва напуснали училищния чин и бягащи от Сирия, се превръщат в предмет на "сватбени" сделки.

А купувачите са основно богати мъже над 40 години, ползващи се от същата вратичка в закона, както роднините на момичетата. По данни на изданието минимум 20 "деца булки" на възраст между 13 и 15 години са получили юрдическо разрешение да се присъедният към своите "по-възрастни партньори" в холандските бежански центрове. Впрочем, много от момичетата също нямат нищо против колкото се може по-бързо да се омъжат, тъй като в лагерите за бежанци нямат никакви перспективи. А и условията там са непоносими. По данни на правозщитници "жените и децата постоянно са подложени на сексуално насилие в бежанските лагери". Четири обществени организации вече са заявили, че в центровете за бежанци в Сирия се е увеличил броят на изнасилванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят