Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

Мъж, изнасилил и ограбил баба си в Търговищко, обжалва 10-годишна присъда

Мъж обжалва 10-годишна присъда затова, че е изнасилил и ограбил баба си в търговищко село.

Варненският апелативен съд дoразгледа жалбата на Севдалин Христов от село Мостич, община Велики Преслав срещу 10 годишна присъда на Окръжен съд-Търговище (ТОС), който признал вината на подсъдимия затова, че изнасилил баба си, ограбил я чрез насилие и отново с побой направил опит да ограби и дядо си, съобщиха от съда, цитиран от „Фокус“.

В началото на месец юли тази година, при условията на съкратено съдебно следствие и пълно признаване на вината и фактите по делото, първата съдебна инстанция присъди по 15 години затвор на Христов за всяко едно от трите тежки, умишлени престъпления. Заради привилегията на тази процедура наказанието е било редуцирано на 10 години затвор при първоначален „строг” режим.

Подсъдимият е осъден да заплати обещетение на баба си в размер на 2000 лв. и 500 лева на пострадалия старец. Пресслужбата на съда припомня, че през февруари тази година 34 годишният овчар гостувал със жена си в с.Кралево, община Търговище. След полунощ на 24 февруари, пийналият мъж отишъл без покана в дома на баба си, за да поиска пари. Посрещнал го 84 годишният му дядо, който Севдалин заключил в една от стаите. Нахлул при баба си и започнал да я удря където свари, оставайки глух за молбите й да спре. Влачил и блъскал безпомощната 73 годишна жена из цялата стая докато сломи съпротивата й. Накрая я изнасили брутално.

Претършувал из вещите й и взел единствените 40 лв., които намерил. Плячката му се видяла малко и прехвърлил яростта си върху дядото. Удрял го без жал по цялото тяло с парче арматурно желязо и настоявал да получи 160 лв. Не получил парите, но оставил стареца едва след като изпаднал в безсъзнание. Съдебно медицинска експертиза установила по-късно множество контузно-разкъсни рани по телата на възрастните хора, счупени били 2 ребра на бабата, лакетна кост и подбедрица на дядото. Всички увреждания, причинили трайни здравословни проблеми на старците и били квалифицирани като средни телесни повреди.

Подсъдимият е бил осъждан 2 пъти – за причиняване на телесна повреда и за хулиганство и всеки път с проява на агресия. Севдалин Христов обжалва пред Варненския апелативен съд първоинстанционната 10 годишна присъда на ТОС, смята че тя не била справедлива и съобразена със смекчаващите вината обстоятелства. Като такива адвокатът му сочи констатираната от СМЕ лека умствена изостаналост, която според експертите не е психическо заболяване, пълните му самопризнания и необходимостта да полага грижи за двете си деца.

Представителят на Апелативна прокуратура счита, че присъдата е справедлива и е резултат от правилната преценка на събраните доказателства. Обвинението припомня, че и при двата грабежа, продължили дълго време е употребена значителна сила, а подсъдимият е изнасилил жената, която го е отгледала. Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.