Румен Овчаров: Червеният прагматик

Независимо от това какво мислят за него като политик, за тези българи, които следят обществените събития, Румен Овчаров е Мистър Енергетика. Като такъв звучеше и преди няколко дни, когато обяви, че агенция "Митници" три пъти е проверила "Лукойл" за година, а данъчните - два, след което направи извода, че властта е враждебна към предприятието. В момента Овчаров е представител на държавата в "Лукойл - Нефтохим".

Румен Овчаров е сред политиците на прехода с най-дълга кариера. Два пъти е бил министър на енергетиката - в правителството на Жан Виденов (от 1996 до 1997 г.) и на Сергей Станишев (от 2005 до 2007 г.), народен представител в четири парламента (от 38-ия до 40-ия), лидер на БСП-София в продължение на 12 години, дългогодишен зам.-председател на социалистическата партия. През 1999 г. беше кандидат за кмет на София от БСП, но загуби от представителя на Обединените демократични сили Стефан Софиянски. На следващите местни избори Стоян Александров, негово "откритие" като кандидат на левицата, "докосна" победата - взе 211 574 гласа срещу 246 161 за Софиянски. Това е най-доброто представяне на червените на общински избори в София, особено като се има предвид, че тогава тяхната листа печели най-много гласове - 26,62%, и така формират най-голямата група в Столичния общински съвет. Друг е въпросът, че нямат повече от половината мандати и победата им е пирова - другите групи се съюзяват срещу тях.

Като министър на енергетиката Овчаров защитава т. нар. руски проекти - газопровода "Южен поток", нефтопровода "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене". И повече от десет години обяснява по един и същи начин защо го прави - не защото са руски, а защото са изгодни за България. "За съжаление никога няма да има национално съгласие (по въпросите на енергетиката - б.р.). Темата енергетика, не само в България, е силно политизирана. Прагматичният, технократски подход, който винаги съм се опитвал да въведа в тази сфера, отново е поставен в ъгъла. Това прави много трудно реализируеми тези проекти. За страна като нашата опитите да разиграва политически карти са изключително опасни", казва в интервю за "Труд" през 2009 г.

Нееднократно обвинява представителите на ГЕРБ, че не умеят да преговарят с руската страна. Както и че са склонни да поддакват на американците. Последното обвинение отправя към цялата десница. "През 2001 г. Иван Костов заради едно ръкостискане с Буш подписа проектите за ”Марица-изток 1 и 3” и сега ние с вас плащаме тройно по-скъпия ток от тези централи. Сега Бойко Борисов клекна пред американците", твърди пак пред "Труд" през 2012 г.

Името му се забърква в два големи скандала - през 2006 г. с "Топлофикация София", а на следващата - с директора на националното следствие Ангел Александров.

Първият тръгва така - писмо, написано от вече разследвания бивш шеф на столичното парно Валентин Димитров, е забравено от неговите адвокати. Бдителна гражданка го намира и го предава в НСБОП. В писмото Вальо Топлото иска помощ от Р. Овч.

Вторият се заплете, след като Александров заяви, че Овчаров се изживявал като най-влиятелния човек в държавата и го заплашвал с физическа разправа.

Спорно е да се каже кой повече раздухваше огъня на скандалите, в които забъркваха Овчаров - опонентите на БСП или партийните другари. Не е тайна, че през 2005 г. искаше червените да направят кабинет с НДСВ, че в БСП водеше анти-ДПС крилото. Защото, по думите му, не е против ДПС, а против начина, по който движението консумира власт. А когато издателство "Труд" му подари книгата "Владетелят", каза: "Като прочета Макиавели, ще надмина Доган".

Има думата Темида

По прочутата афера "Вальо Топлото" Овчаров бе свидетел. По други - "обвинител". През май осъди лидера на РЗС Яне Янев на 10 000 лв. за това, че го нарече част от най-зловещите енергийни схеми на прехода. Съди и бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов - заради намека му, че бил поръчал побоя на предишен шеф на централата. Многобройните атаки и обвинения срещу себе си обикновено коментира с поговорката "Когато те лаят помияри, не е задължително да заставаш на четири крака."

За него

Никога не предаде БСП

Невероятно интелигентен и можещ човек, един от лидерите в българската енергетика. Въпреки че през годните сме имали разногласия, той никога не предаде БСП и има много голяма роля във всичко, което се е случвало през последните 15 години. Понесе много негативи за това, че се опита да направи нещо хубаво.

Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, депутат от БСП

Безспорен професионалист

Той е професионалист и това е нещо, което никой не може да отрече. Много добре разбира политиката. Когато става дума за енергетика обаче, при него доминира професионалното, а не политическото.

Атанас Тасев, енергиен експерт

Нищо добро не направи

Добър професионалист като ядрен енергетик и познавач на процесите в цялата енергетика. За жалост с нищо положително не мога да го запомня в енергетиката - бащата на „батака” АЕЦ „Белене”, инициатор на редица прословути „анекси”, потопили българската енергетика - анекса към договора с AES Гълъбово Марица изток, към договора с ”Газпром” през 2006 г. за увеличаване на цената на природния газ за българските потребители, престъпното проспиване на големия бум на заявки за изграждане на ВЕИ и други. Противоречива личност с устойчив протекционизъм на корпоративни интереси.

Не мога да кажа, че притежава модерно европейско мислене в областта на пазарните реформи в бранша. Продължава да идентифицира енергийна стратегия с инвестиционна програма за изграждане на нови мощности.

Иван Хиновски, енергиен експерт

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи