На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Вижте какво се разбраха делегациите на външните комисии на България, Сърбия и Румъния

Възможностите за икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти бяха основни теми на тристранна среща на делегации на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия, която се проведе в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Трябва да работим заедно, за да повишим ефективността и престижа на държавните институции и на националните ни парламенти, отбеляза председателят на Комисията по външна политика в 43-ото Народното събрание Джема Грозданова. По думите й с осъществяването на стратегическите за България, Сърбия и Румъния проекти ще бъде осигурена необходимата енергийна диверсификация по отношение на източниците, доставките и сигурността.

По време на разговора председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович посочи, че с население от около 35 млн. души трите страни имат съществена роля както за икономическата стабилност на региона, така и на европейския пазар. Заедно можем да участваме в решаването на важни политически въпроси, но от значение за нашите граждани са също инвестициите в транспорта, туризма и изграждането на електроенергийни и газови интерконектори, допълни тя. Сръбските парламентаристи изразиха благодарността си към България и Румъния за оказаната подкрепа по пътя на западната ни съседка към европейска интеграция и пълноправно членство в Европейския съюз.

Инфраструктурните проекти като паневропейския транспортен коридор X, както и изграждането на магистрала Букурещ – София – Белград бяха определени като основни приоритети.

Председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип отчете огромния потенциал на река Дунав като елемент от политиката и икономиката на региона. Според него по този начин са предоставени прекрасни възможности за развитие, с което Западните Балкани и Черноморският регион ще се превърнат в изключително важна геополитическа зона.

В рамките на срещата Джема Грозданова определи като възможно тристранният формат да бъде разширен и с други държави от региона. Сигурността на нашите собствени страни е такава, каквато е сигурността на нашите съседи, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.