Прикрива ли Министерството на земеделието лъжците от Агенция по горите?

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

Повече от 10 дни не е уволнен чиновникът, излъгал министър Десислава Танева

Повече от десет дни няма уволнен чиновник в Изпълнителна агенция по горите, въпреки че бе доказано по безспорен начин, че

Както „Труд“ разкри, зад гърба на Танева е изпратено ново отрицателно становище до Министерството на околната среда и водитеза проектоплана за управление на Природен парк Витоша.

В първото становище от 29 септември се казва,че „проектът на план за управление на ПП Витоша отговаря на изискванията на заданието за неговото разработване.“

В новото, което е изпратено на 7октомври пише, че Изпълнителната агенция по горите е разгледала внимателно направените коментари и бележки по време на общественото обсъждане на плана. „Тези коментари и бележки пораждат загриженост по отношение качеството на плана и неговата адекватност...“, се казва документа.

Така в рамките на няколко дни агенцията дава две противоположни становища.

Натиск

Интересен факт е, че второто становище е издадено след лична среща между еколога Тома Белев и шефа на Агенция по горите инж. Тони Кръстев.

Тинчев лично е изготвил новото становище, чиято цел е да се удовлетворят желанията на Зелените. Целта е да се провали или забави с години приемането на плана от МОСВ и Министерски съвет, с което ще се провали и програмата „София - европейска столица на спорта 2018”.

Публична тайна е, че еколози системно оказват натиск върху чиновници от различни министерства, когато става въпрос за проекти, в които по една или друга причина не могат да участват и да печелят пари от поръчки.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо Агенцията по горите излъга министър Танева

Инженер Тони Кръстев преметна министър Танева

Зеленото задкулисие върви към престъпление

Земеделският министър Десислава Танева пред „Труд“: Възложих проверка. ИАГ няма да променя становището си за ПП „Витоша“

Прави впечатление, че зелените неправителствени организации са удивително мълчаливи за огромната незаконна сеч на българските гори, но стане ли дума за туризъм, не пропускат да се активизират и да пречат на развитието на проекти, от които страната ни единствено би могла да спечели.

Лъжата

„Няма смисъл от ново становище. Сегашното е дадено на МОСВ”, каза Танева.

Оказа се, че докато тя е твърдяла това пред вестника, шефът на ИАГ инженер Тони Кръстев е пращал новото становище в екологичното ведомство, въпреки че то е извън сроковете и е в противоречие със закона.

Без отговор

Повече от две седмици Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по горите не могат или не искат да дадат ясни отговори на няколко елементарни въпроса, които „Труд“ изпрати:

По чия инициатива е проведена срещата между инженер Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ и Тома Белеви в качеството си на какъв е участвал в разговора г-н Белев - физическо лице или председател на Асоциацията на парковете в България?

По време на срещата обсъждан ли е проектът за управление за нов план на ПП Витоша?

Г-н Белев настоявал ли е ИАГ да промени становището си за проектоплана?

Командирован ли е Георги Тинчев на 07.10.2015 г., и с каква цел, в дирекцията на ПП Витоша?

В интервюто си пред „Труд“ на 7 октомври земеделският министър Танева заяви, че е възложила проверка дали е имало среща между директора на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев и представители на неправителствени организации, както и дали е оказван натиск върху служители от ИАГ и „Дирекция ПП Витоша“.

До момента няма отговори нито от министерството, нито от Агенцията по горите. А подобна проверка би могла да се направи с няколко телефонни разговора, което не би отнело повече от ден.

Вчера министър Танева не пожела да разговаря по темата с „Труд“. Министърът написа есемес, че не е в София и ни препрати към медийната си съветничка Ася Таскова. Попитахме я докъде е стигнала проверката, която Танева е наредила, има ли уволнени чиновници от ИАГ и защо се бавят отговорите на въпросите, които „Труд“ изпрати до министерството преди две седмици. Тя от своя страна обеща да провери какво се случва и спря да отговаря на телефона си.

За нас остава загадка защо един министър оставя без последици подчинените му да го лъжат и разиграват и вече толкова време не предприема никакви мерки? Може би Министерството на земеделието прикрива виновните чиновници от Изпълнителна агенция по горите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи