Мария Календерска: Аз ще съм гласът на хората в Столичния общински съвет

Аз ще съм гласът на хората в Столичния общински съвет и на всички граждански асоциации, които няма да влязат в него. Ще работя така, че делата ми да спечелят и хората, които сега все още се чудят дали да ми повярват. За мен ще трябва да се говори вече след 26-и октомври с моите обществени дела в Столична община. Това заяви кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска пред Радио К2.

Зарече се да бъде камъчето в обувките на ГЕРБ, да се чувстват неудобно с нея. „Вероятно и на мен няма да ми е уютно, но макар сравнително млада и крехка, държа на своето доста упорито и възнамерявам да извадя всяка една далавера на СОС на показ. Има много такива, които са останали в сянката на безвремието“, твърди кандидатът на ББЦ. „Избирателите да гласуват за нас с бюлетина N 9, защото някой трябва да изрита мафията от София. Ако повторят модела си на управление, ГЕРБ ще доведат София до предсрочни избори. Трябва нещо да се промени“, допълни тя.

Календерска заяви, че има сили да се пребори с проблемите на столицата. Влезе в предизборната битка с обширна програма за управление и с екшън план от 9 точки. Уверява, че ако успее да наложи и половината от всяка точка в Общинския съвет, всеки столичанин ще усети промяната веднага.
Образованието трябва да стане бизнес планът на София, категорична е тя. Предлага да се направи нов студентски кампус от типа на Кембридж. На много места в Европа образованието е превърнато в бизнес. Трябва да удвоим студентите не като занижаваме качеството на образованието, а като поканим чужди университети, като вдигнем нивото на образованието, като предложим стойностни дипломи и един малък студентски град, в който да има контролирано ниво на достъп, сигурност, видеонаблюдение, където хората от страната, от Балканите и от няколко други континента да изпращат своите деца да учат. Това може да е бъдещето на София, каза кандидатът за кмет.

Според Календерска проблемите на София са в това, за което не се говори. Бюджетът по времето на Софиянски, няма да се уморя да го повтарям, беше 500 милиона. От тогава само за 10 години той се увеличи три пъти и плюс евросредствата, които се изляха в столицата, би трябвало да живеем 10 пъти по-добре, а не е така. Междувременно се правят кръстовища и по 20-25 милиона потъват в инфраструктурни проекти, а бюджетът за здравеопазване е само 15 милиона лева. Бюджетът за социални дейности няма и 14 милиона. Бюджетът за спорт е само 1,3 милиона лева. Тези три пера са безкрайно подценени, а са основополагащото звено ние всички да живеем по-добре. Тя посочи за пример Румъния, с която влязохме заедно в ЕС, като обясни, че в момента линейките в Букурещ пристигат 4 пъти по-бързо отколкото при нас. „Това не може да се отдава само на национална политика, защото кмет на 1/5 от България не може само да чака държавата“, категорична е тя.

Календерска се възмути и от изказване на една от кандидатките за общински съветници в листата на Георги Кадиев, която обявила, че ще изиска общината да даде минимален базов доход на своите общински предприятия. „Призовавам ги да спрат да гледат на общината като на един портфейл. Общината трябва вече да даде и нещо за своите граждани. Тя събира 90 млн. лв. от билетчета за градския транспорт, наскоро изтегли и кредит. Не може да харчи по 20 милиона за кръстовища, а де не може да сложи козирки на спирките. Ако аз имам възможност ще дам преференции за пътуване на хората от сектора на здравеопазването и образованието – това е, което може да даде общината без да й коства много на тези подценени на национално ниво служители“, обясни кандидатът на ББЦ.

Номер 9 е бюлетината, с която хората трябва за гласуват за кмет и общински съветници тази неделя, за да можем да пренаредим приоритетите на общинския бюджет призова Календерска. Посочи като пример за лошо разпределение на парите огромният квартал „Люлин“, където са излети само 5 млн лв. общински пари.

Надявам се нашият глас в Общинския съвет да даде превес, когато се разпределя бюджета, особено за инфраструктурни, комунални и всякакви други разходи, да се разпределят и на база брой жители в районите. В момента районните кметове са скъпоструваща администрация, която няма глас за нищо“, коментира тя.

Запитана от водещата Клара Маринова дали ще продължи да си вози детската количка по тротоарите на София, ако бъде избрана за кмет, Календерска отговори, че и сега е трудно една майка да го прави. „Може би г-жа Фандъкова не се е возила в градския транспорт извън метрото и не е минавала по тротоарите, та е така спокойна, че ще има втори мандат“, добави тя.

Като причина за влизането си в политиката и кандидатурата й за кмет Калердерска посочи нетърпимостта си към социалната несправедливост. Призна, че когато види в магазина някой пенсионер да си брои стотинките, за да си купи преоценени мандарини и праскови, вътрешно се бунтува. „Не бива това да се допуска“, категорична е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини