Директорката на 80-о ОДЗ в София: Неприемливо е да се лепи устата на дете

Като прецедент определи случая със залепената уста на дете с тиксо директорът на столичното 80-о ОДЗ „Приказна Калина” Нина Иванова, след като родители се оплакаха от скандалните методи на възпитание там.

Методът, който е използвала учителката, е неприемлив. Изключено е да се сложи лепенка на устата на такова малко дете, посочи пред bTV директорката на детската градина.

Детето не е със специална образователна потребност. То е по-буйно, по-експресивно, има нужда от повече внимание от страна на персонала, уточни тя.

Завишен контрол и добра комуникация с родителите би могло да гарантира това повече да не се повтори, коментира още Нина Иванова.

Във връзка с други оплаквания на родители в интернет форуми за детското заведение директорката беше категорична, че в разговори с родителите никога е имала такива коментари и сигнали.

Веселина Йорданова, която е майка на 4-годишната Магдалена, вече е отписала детето си от детската градина. Момиченцето разказало също на майка си, че са заплашвали децата, че ако не спят, ще им залепят очите.

„На третото посещение във втора група детето започна да плаче неудържимо и да обяснява как г-жа Димитрова е залепила на две момченца устата с червено тиксо. Казала им, че ако си махнат тиксото, няма да ги даде на родителите им”, посочи Йорданова.

Момиченцето й плачело и не искало да ходи на градина и дори сънувало, че умира в детската градина.

Учителят е този, който трябва да подтикне детето към правилни реакции и така трябва да организира ситуацията, че поведението на детето да бъде печелившо, посочи Маринела Пулова, специален педагог и логопед в Първо помощно училище в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини