Пиян мъж буйствал пред заведение в Плевен, псувал и заплашвал с нож минувачи

Георги Мараджиев подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдивско

Галена с разкошно тържество за 3-ия рожден ден на сина си

Руското разузнаване: Не сме искали освобождаването на Божков

РИОСВ – Пловдив даде 1 месец на общините да почистят речните корита от боклуци

Иззеха 750 000 къса контрабандни цигари в Плевен

Над 1 кг хероин и боеприпаси откриха в Пловдивско, арестувани са мъж и жена

Преслава пропя на турски (ВИДЕО)

Отложиха делото за мярката на Миню Стайков, бил в болница

Новата Конституция на Русия може да забрани на министрите да имат банкови сметки в чужбина

Осъдиха бракониер, помлял с камъни кола на ловен шеф

Диляна Попова знае как да съблазнява (СНИМКА)

Дилър бяга с мръсна газ, спипаха го Полицейско куче надушило дрогата

Един загинал при масова стрелба в търговски център в Банкок

Пиян шофьор помете каруца, трима са в болница

Плевнелиев: Ще наложа вето, ако бюджетът за отбрана през 2016 г. не отговаря на поетите ангажименти

„Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 година, който да бъде подплатен с адекватно финансиране. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти“. Това заявява държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в интервю за в. „Българска армия“, публикувано днес.

„Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност“, коментира президентът пред в. „Българска армия“. Държавният глава посочва, че световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България. „В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските Въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни“, категоричен е президентът Росен Плевнелиев.

„България също трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи. Именно затова, като държавен глава, свиках КСНС по въпросите на отбраната и се гордея с постигнатите резултати и с взетите решения. Очаквам политиците, правителството и Народното събрание да ги изпълнят, за да не останат тези решения само добри пожелания, както това се случва години наред“, заявява още президентът пред в. „Българска армия“.

В интервюто върховният главнокомандващ изразява благодарност на генералите, офицерите, сержантите и войниците от Българската армия, които продължават да полагат неимоверни усилия да изпълняват задълженията си по най-добрия начин и да печелят високите оценки на партньорите ни, особено при участие в задгранични мисии. Президентът подчертава, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията. „Именно затова на свикания от мен през април Консултативен съвет за национална сигурност решихме правителството да внесе в Народното събрание „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“, която очаквам да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов „План за развитие на Въоръжените сили“ и той да влезе в сила до края на годината“, казва държавният глава.

„Оперативната съвместимост със съюзниците е главен приоритет, а изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано напълно и навсякъде. Реализацията на програмата изисква стабилни ресурси за изграждането на нови отбранителни способности. Именно това решихме на КСНС. Решихме, въпреки ограничените ресурси на националния бюджет, да увеличим плавно разходите за отбрана и да изпълним солидарно поетия ангажимент на Срещата на върха в Уелс“, припомня още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава е категоричен, че изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на кризисната 2015 година. „Имам уверения, че до края на годината ще бъде разработен “Планът за развитие на въоръжените сили на Република България”. Убеден съм, че изпълнението на програмата ще осигури повишаване на оперативните способности на Българската армия, като гарантира необходимите ресурси“, заявява още президентът Росен Плевнелиев пред в. „Българска армия“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.