Теменужка Петкова: Амортизация на мрежите е причина за аварията на газопровода край Павликени

Причината за аварията на магистралния газопровод е амортизацията на мрежите, които са поставяни в района преди повече от 40 години. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя увери, че от страна на "Булгартранс газ" е създадена необходимата организация за възстановяване на газоподаването.

По думите й са взети мерки да не спира процеса по нагнетяване на подземното газово хранилище в Чирен, а потокът е пренасочен през южния полупръстен.

Петкова уточни, че няма да има селища, в които няма да има подаване на газ.

Това е магистрален газопровод по него върви и газта, която се нагнетява в Чирен. Така че сме взели всички необходими мерки, полагаме усилия до 48 часа повредата да бъде отстранена. През това време хората няма да усетят по никакъв начин дискомфорта, ще има доставки на компресиран газ. Няма да има селище, в което да няма газ затова трябва да бъдат спокойни хората. Горе са екипите, идват и аварийни екипи от цялата страна, колегите са ситуирани тук на място, така че ще работим без прекъсване. Основната причина всъщност е старата инфраструктура. Булгартрансгаз подготви проект. Този проект е одобрен. Искам хората да бъдат спокойни, това което е необходимо се прави и газоподаването ще бъде възстановено, те няма да усетят проблема!“ заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя беше на мястото на аварията която възникна тази сутрин в 6,20 часа в землището между павликенските села Батак и Недан.

По данни на очевидци в резултат на аварията е възникнал взрив, съпроводен с изтичане на газ и пожар. Пламъцитеи са овладени, районът около аварията се замерва от екипи на РИОСВ. Според бластния управител проф. Пенчо Пенчев в района ще дежури пожарен автомобил и полицейски екип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини