БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Апаши съсипаха овощна градина, накълцаха дръвчетата

Борисов: Урсула фон дер Лайен ми изпрати СМС да поздрави България за макроикономическата стабилност

ЕС призова за координиран отговор на епидемията от коронавирус

Гешев: Прокуратурата ще извърши пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир

700 плувци в Бургас за турнир

Караянчева: Имаме интерес за съвместен туристически продукт с Кипър

Ген. Димитър Димитров, кандидат за кмет на община Етрополе: Малките общини трябва да са част от националната икономика

– Ген. Димитров, къде е пресечната точка между работата ви като директор на Националната служба за охрана до неотдавна и желанието да станете кмет на Етрополе?

– Пресечната точка е Етрополе като жив организъм. Аз съм от Етрополе и мисля, че всеки човек, направил кариера и натрупал опит, е длъжен да се погрижи и да ги използва, за да даде принос за общността, от която произхожда. За професионалните военни като мен думата дълг казва всичко.

– В програмата ви има силен акцент върху добрата среда – за работа и бизнес, за образование, за здравеопазване, за култура. Защо?

– Младите ни хора си тръгват. Много от тях пътуват всеки ден до Ботевград и София, или се местят да живеят там, или заминават за чужбина. Няма какво да ги задържи – добра местна икономика, възможности да се развиват. И това не е тегоба само в нашата община, а в цялата страна. Възможностите са концентрирани в няколко големи общини, а малките общини се обезкървяват. В същото време всички са съгласни, че извън големия град „се диша по-спокойно“. Какво пречи да съчетаем предимствата на Етрополе с възможностите на големия град? Трябва да накараме държавните институции да работят за всяка община – не на парче, а в общата картина на развитието на националната икономика за години напред. Не можем да чакаме държавата сама да ни забележи, ако ние самите не полагаме усилия и не изискваме това всекидневно от нея. Чудесно е, че София, Бургас, Пловдив са модерни общини, но това трябва да се случи и в по-малките общини.

– Това не зависи ли от местната власт?

– Не само от нея. Ето пример: Етрополе е на няма 80 км от София. Около 60 от тях са по магистралата. После обаче следват 16 км от Правец до Етрополе – част от републиканската пътна мрежа, отговорност на държавата. Пътят е в лошо състояние и е риск, който поемаме всеки ден. От „камбанарията” на София това са някакви си 16 км, но за нас са жизненоважни. Проходът Етрополе–Златица е в същото състояние. Как да доведем инвестиции в общината по тези пътища? Как да покажем, че тук има място и хора за добра икономика? Как произведеното в Етрополската община да стигне до потребителите навън? Как укрепваме гръбнака на икономиката – малкия и средния бизнес?

– Как става това в най-бедната страна в ЕС с хроничен недостиг на пари?

– Старото правило гласи: „Флотилията се движи със скоростта на най-бавния кораб“. Ако инвестираме само в бързите кораби, бавните така или иначе ще дърпат назад. Отказвам да повтарям клишето, че сме най-бедната държава в Европа. Мисля, че на мнозина това клише им дава комфорта да не правят нищо. Твърдя, че страната ни, моята и другите общини разполагат с дадености, които невинаги и ненапълно използват. От пътуванията ми по света видях, че най-добрите градове си приличат по три неща: манталитетът на общността, отговорността на местната власт и общата им грижа да поддържат и развиват постигнатото.Не мога да си представя например в Хърватия някой да си изхвърли боклука на улицата, камо ли да направи незаконно сметище. А Хърватия стана член на ЕС много след България. Ако местните и държавните институции създадат условия и ред, ако част от хората започнат да ги спазват, останалите ще се срамуват да ги нарушават.

– Въпрос на пари или въпрос на качеството на местната власт е това да се случи?

– Нека да припомня, че законът се нарича „Закон за местното самоуправление и местната администрация“, не за местната власт. Често виждам, че местната администрация изземва местното самоуправление и си става самодостатъчна. И в нашата община хората се оплакват от това. Ролята на администрацията е да обслужва потребностите на общността, да осигурява добри, справедливи и равни условия за общото ни живеене. Обратното – рушенето и лошите условия за живот, декапитализират общината. На всичко отгоре са огромен източник на разходи. Ключовите думи са качество, стратегия – с краткосрочни и дългосрочни цели, добросъвестно управление на общинския бюджет. Така че въпросът не е или пари, или качество. А е разумно определяне на приоритети за години напред и съвестна администрация. Така създаваме спокойствието и сигурността, че се развиваме и това е неотклонна обща цел. Още нещо важно: администрацията не трябва да се чувства заплашена, че всеки следващ нов управник ще я смени.

– Етрополе е сред общините, спечилили доста европроекти.

Да, и доста е направено. Но ето пример за приоритети – за да стигне до хубавия център, човек от крайния кватрал трябва да мине по собствената си улица. Когато тя е кална, ще си съсипе обувките и ще пренесе калта в хубавия център. За един общински кмет трябва да е важен не само центърът, но и крайните квартали, не само градът, но и селата. Използвам това като образ за всяка сфера от живота. Затова казвам, че местната администрация трябва да харчи разумно. И спокойно и разумно да се бори за високия стандарт на живеене на цялата общност. Това е моята кауза през следващите 4 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.