Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Наръчник за вота: Как да гласуваме в неделя

Точно 6 363 238 граждани, живеещи в България, имат право да пускат бюлетина за кмет на община, кмет на район в София, Пловдив и Варна, кмет на кметство и общински съветници на местните избори в неделя. Избирателите в страната и в чужбина, които могат да гласуват на националния референдум с въпрос: “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”, са 6 885 893 души. Разликата от над 522 000 избиратели се дължи на правилото за уседналост – по закон на местни избори у нас имат право да гласуват само гражданите с постоянен и настоящ адрес в България поне 6 месеца преди насрочването на вота. Трябва и да си живял поне половин година на дадения адрес, за да пуснеш бюлетина в съответната община.

За референдума няма ограничения – право на вот имат всички български граждани, които не излежават присъда и не са под запрещение. Вот има и за българите в чужбина. Открити са 313 секции в 45 страни. Всеки, който иска да гласува на 25 октомври, може да го направи от 6 ч до 19 ч. в изборната секция, в която е разпределен. Задължително носете със себе си валиден документ за самоличност.

Няколко са общите правилата за подаване на валиден вот за местния вот, без значение дали пускаме бюлетина за кмет на община, на район, на кметство.

– Интегралните бюлетини за всеки от изборите за местни власти на гърба си имат по две полета. В първото член на секционната избирателна комисия (СИК) поставя печат, преди да влезете в тъмната стаичка. Уверете се, че бюлетините ви нямат фабрични дефекти или зачертани квадратчета за вот.

– В стаичката разгърнете бюлетините за кмет (важи и за трите вида кметове). Вляво са изписани имената на партиите и коалициите, които участват, в средата има квадрат с номера на всяка от формациите според жребия, а вдясно – имената на кандидата. След като откриете своя избор, поставете знак “Х” или “V” в рамките само на едно квадратче. Задължително пишете със СИНЯ химикалка.

– Сгънете бюлетините така, че да не се вижда вотът ви, а номерът в долния десен ъгъл е открит. Уверете се, че преди да пуснете бюлетината си в прозрачната урна

за местни избори, на гърба й е поставен вторият печат.

-Член на комисията трябва да откъсне номера и да го пусне в отделна кутия. След това пуснете бюлетините си в урната. Подпишете се в избирателния списък.

Забранено е вотът да се показва на когото и да било или да се снима използваната бюлетина – става невалидна.

Колко бюлетини получаваме?

На 25 октомври може да се гласува с минимум 3 и максимум 5 различни бюлетини. По 3 бюлетини се полагат на гражданите на общини без делене по райони – това са бюлетина за кмет на общината, за общински съветници и за референдум.

В София, Пловдив и Варна бюлетините са 4 – допълнителната е за кмет на район.

В кметствата и селата с над 100 жители четвъртата бюлетина е за кмет на кметство. Гражданите в малки населени места около трите града с районно делене ще са рекордьорите с по 5 възможни бюлетини.

Според инструкциите на ЦИК избирателите ще бъдат питани колко и кои бюлетини

желаят да получат, преди да влязат в тъмната стаичка. Всеки гражданин има право да избере. Важно е да се знае, че ако заявите пълен набор бюлетини, всички ще бъдат пуснати в урните, дори ако сте решили в последния момент да не ги използвате.

Национално допитване

Бюлетината за референдума – в плик

Всеки избирател в страната може да даде своя вот и на националния референдум за

въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Такъв избор ще се проведе и в 45

държави, където живеят българи. Бюлетината съдържа въпроса на допитването:

“Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при

произвеждане на изборите и референдумите?” и два възможни отговора в отделни

квадрати: “Да” и “Не”. След като отбележите с познатите знаци “Х” или “V” в синьо предпочитания отговор, поставете бюлетината в плика, който сте получили предварително от член на СИК. Пълният плик се пуска в прозрачна урна, различна от тази, в която се гласува за местните избори. Трябва да положите подпис и в отделния избирателен списък. Бюлетина без плик в урната е невалидна, както и пуснат плик без бюлетина. Референдумът се смята за валиден, ако в него са участвали поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори – или 3 500 585 души. Ако повече от половината от тях са отговорили с “Да”, предложението в допитването се приема и парламентът е длъжен да промени законодателството. Ако гласуват по-­малко хора, но поне 20% от гражданите с право на глас, въпросът в референдума се разглежда за решение в парламента в тримесечен срок.

За общински съветници

Внимавайте с преференцията

Бюлетината за общински съветници във всяка община има две полета за гласуване.

Вляво има квадрати с номерата на партиите, коалициите и комитетите за

независими съветници, ако има такива, според жребия на ОИК. До тях са изписани

имената на формациите.

Вдясно има секция “Преференция/предпочитание за кандидат от избраната листа” с кръгчета с изписани в тях поредни числа. За да бъде вотът ви валиден, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да отбележите със знак “Х” или “V” вотът си за листа в КВАДРАТА с номера и срещу името на партията или коалицията, която избирате. Отново се пише само със СИНЯ химикалка. Не излизайте от квадрата и посочете само една избрана формация. Така вече с бюлетината е гласувано.

Вотът с преференция за един конкретен кандидат от листата за съветници – тоест

отбелязване на избор в кръгче с номер вдясно, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Но

отбелязването на предпочитание само в кръгче, без вот за листа в едно от

квадратчетата вляво на бюлетината, я прави НЕВАЛИДНА. След като сте избрали листа с вот в квадратче, имате право да гласувате с преференция за ЕДИН избран кандидат от съответната листа. Намерете поредния му номер в листата и в кръгчето със съответния номер със знак “Х” или “V” отбележете

преференция. Ако не отбележите предпочитан кандидат, гласувате за водача на

листата и подредбата на кандидатите в нея във вида, в който е.

Размествания в листата може да има, ако поне 7% от хората, гласували за дадена

листа, са посочили конкретни кандидати от нея преференциално. Прагът е

достатъчно нисък, за да можете да влияете на партийната подредба.

За да няма инциденти:

Ловът забранен за вота

Рестрикцията ще е в сила и за балотажа

Авджиите ще останат без наслука в деня на месните избори. Тази неделя, 25 октомври, и следващата 1 ноември 2015, когато ще е балотажът, ловът е категорично забранен, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Ведомството няма да утвърждава графици за ловуване в тези дни.

Шефът на агенцията инж. Тони Кръстев е изпратил предварително писмо до председателите на двете най-големи организации на ловците в България – Националния ловнорибарски съюз и Българския ловно-рибарски съюз, за да информират структурите на организациите. Председателите на ловните сдружения и на ловните дружини да уведомят своите членове, че посочените дати няма да са ловни, уточниха от министерството на земеделието.

Проверките на служители на ИАГ, съвместно с представители на МВР, продължават. Следи се строго за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото прилагане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.