Млад полицай получи сърце от 21-годишен, покосен от инсулт (Видео)

Поглед към донорството от двете му страни - страшната и благодарната. Млад полицай от София имаше късмета след малко чакане за него да се намери най-подходящото сърце. Донорът е от Варна. След благородното решение на родителите му 21-годишният Георги спаси четирима души със сърцето си, двата си бъбрека и черния си дроб.

Ножът за трансплантираните и за семействата на донорите винаги има две остриета. Едното - да не смееш да се надяваш някой да си отиде, за да дойде редът ти. Другото - да преглътнеш скръбта си, за да победи животът.

Толкова просто започва най-сложното - от януари до юни Божидар Дончев живял с диагнозата сърдечна недостатъчност. На 29 години той забавил ритъма си и се надявал само да живее. Сложили го в списъка на чакащите, разказва екип на Нова тв.

И добрата новина дошла, докато се разхождал в зоопарка. Обадила му се една от лекарките с новината, че има подходящ за нещо донор. Насред зоологическата Божидар изпушил последната си цигара в живота и тръгнал за ново сърце.

Едната страна на това да ти сменят сърцето с ново е, че пак си жив. Другата страна - дарили са ти го с мъка. Донор на Божидар стана 21-годишният Георги от Варна. Починал от инсулт. След смъртта му семейството решава да помогне от човещина.

За лекарите сърцето е шесто в страната, сменило собственика си тази година. Средно годишно в столичната болница „Св. Екатерина” се правят между 3 и 5 трансплантации и чакат още 25 души. Не стигали сърца.

След шест месеца Божидар би трябвало да се е възстановил напълно. Той живее с дългогодишната си приятелка, която го подкрепяла през цялото време и иска така да е. Месеците без здраво сърце и 30 дни с ново са го научили да оценява живота. За Божидар отговорът на житейския шанс, който е получил, е благодарност към лекарите, родителите и сърцето на Георги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини