Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Министър Аврамова: Всички, които се почувстваха засегати, са карали извън закона без винетки

Образуваха наказателно дело срещу Явор Бахаров

Футболен съдия помага на деца бежанци (Видео)

Постоянно говорим за бежанците като маса от хора, които се заселват в някоя държава. Рядко обаче се замисляме за проблемите, с които тези семейства се сблъскват в опитите им да се интегрират. Какво значи някой да се интегрира и кои са нещата, които за нас са даденост, а за други голямо предизвикателство?

Васимир Ел Хатиб е 30-годишен българин, роден и израснал в Плевен. Майка му е българка, а баща му – сириец, разказва Нова тв.

 По професия той е съдия в българската „Б” футболна група, но призванието му е да помага на другите. Васимир живее тук сам, а семейството му в Сирия, където той е бил едва за две години.

Изненадан от светския живот в Сирия, Васимир основава туристическа компания и всяка година води стотици българи на екскурзия до родината на баща му. Интересът е голям, докато не започва войната. И така тръгва вълната. Първо побягват туристите, а след тях и близките на семейството.

Някои идват у нас. Васимир вижда, че бежанците трудно се интегрират без чужда помощ. Става част от християнска доброволческа организация и заедно с нея създават безплатно училище по български. Рамо до рамо на чиновете сядат майки и дъщери, бащи и синове. И така само за една година Васимир и другите доброволци са научили стотици бежанци на български, помогнали са им да си намерят работа и да живеят нормално у нас.

А те имат желание да се интегрират, въпреки трудностите и ходят на училище с огромно желание. Още преди да проговорят добре български обаче чужденците се сблъскват със същите трудности, с които всеки ден се борим и ние. Чакат ред за детска градина, търсят дом и работа. И въпреки това някои успяват. Интегрират се, а в България им харесва.

Али е на 16 години и вече е осми клас в 66-то училище в София. Джуди пък е първи клас, също в българско училище. Нито едно дете не ги приема като чужди. Благодарение на подадената им ръка, тези деца ще бъдат възпитани и ще израснат като българските си връстници. А за да се случи интеграцията още по-бързо, Васимир организира и детски футболен отбор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.