Зачестяват случаите на отровени от гъби

Десетки случаи на пострадали от отровни гъби. В разгара на сезона за брането им, стотици гъбари отиват в гората, за да ги събират и продават.

Хората все по-често предпочитат сами да си наберат гъби, вместо да ги купят. Зачестяват обаче и случаите на хранителни отравяния след консумация, информира bTV.

Затова ето и някои полезни съвети.

На пазара в Благоевград манатарката се търгува по 10 лв. за килограм. А някои купувачи се оплакват, че не е брана по правилата.

„Гъбите манатарки се берат с нож, никога не се изрязват с дъното, защото там, където се изкорени, никога не може да порасне гъба повече, мицелът се унищожава, това е гъба, която не се ражда, не се създава за един път, това е с много години”, казва Румен Кирилов от Благоевград.

Особено след дъжд, гората над село Добърско е пълна с гъби. И с гъбари с кофички и ножове.

Зора Бурдина бере гъби за продажба. Изкупуват и ги в един от 4-те пункта в селото. Бере и за вечеря у дома.

И докато риженката няма двойник, вкусната печурка не се различава лесно от двойника си.

„Трябва да ги разбираш да ги береш, ама тук в нашето село почти хората знаят вече гъбите и берат само манатарката...Който не ги отбира, не трябва да ги консумира”, съветва гъбарят Васил Ченов.

В последните дни зачестиха случаите на отравяне с гъби. Лекарите казват, че дори и ядливите гъби може да са опасни, ако не са приготвени добре. Първата вода, в която се варят, се изхвърля, не се прекалява и с количеството изядени гъби. Симптомите са като при хранително отравяне, а когато гъбата е отровна, човек получава двойно виждане, треперене и може да изпадне в шок.

„Значи там вече има и неврологични увреждания, зрителни увреждания, токсикологичният синдром е много силен. Всяка година дори загиват хора от гъба, дори гъбари, които си консумират уж вид ядлива гъба”, каза д-р Мария Чолакова.

За една от най-отровните гъби се смята червената мухоморка, двойник на гъбата булка. Именно с червена мухоморка е отровен император Клавдий.

Никога не опитвайте гъби, които не можете да разпознаете. Добре е и гъбите да се ядат скоро след като са набрани, защото бързо се развалят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини