Борисов: Ако другите затворят границите си, няма да станем буфер - и ние ще ги затворим

Ако Германия, Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народите ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Много е важно да се знае, че европейската солидарност и ние всички България, Румъния и Сърбия, независимо, че Сърбия не е , но се държи като държава-членка с цялата отговорност, която има, показвам, че е много по-добре подготвена от други държави от ЕС", заяви Борисов. "България и Румъния са далеч по-добри от охраняването на шенгенските граници, поне на половината от тях. Фактите не ме опровергаха, за съжаление. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия.

Проблемът с оградите при Унгария правят едни буфери", каза още Борисов. "И трите държави сме в готовност, ако Германия Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите. Няма да изложим страните си на опустошителния натиск от бежанските вълни. Да се подкрепят договореностите с Турция, да се задържат милионите там на турска територия", добави той.

"Ако вземете картата на Европа ще се получи, че България Румъния Сърбия и Гърция ще останат буферната зона между Турция и ЕС. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява. Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас няма да сме съгласни. Не става дума за пари", каза още премиерът.

Очаквайте подробности!

   

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини