Бъчварова: Проверяват се всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР

Всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР, се проверяват. Това каза Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи, на брифинг във връзка с предприетите мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори, предаде „Фокус”.

"През месец август е утвърден план с конкретни дейности, срокове и отговорници по организация управление оперативно издирвателната дейност, охранителни и превантивни действия, пожарна безопасност и информационно и комуникационно осигуряване при провеждането на изборите", заяви Бъчварова. По думите й, в областните дирекции се изпълняват мерки, съобразени със спецификата на района и се осъществява контрол по изпълнение на дейностите.

"От дирекция "Инспекторат" се извършва проверка по създадената организация във връзка с изборите и са отстранени констатираните пропуски по изпълнение на основните дейности", посочи тя.

"За координиране работата на МВР, ДАНС и Прокуратурата със съвместна заповед е формирано национално междуведомствено звено, създадени са и областни междуведомствени звена за координация и противодействие на територията на съответната област", добави министъра.

"Сключено е споразумение за сътрудничество с Асоциация "Прозрачност без граници" за взаимодействие по осъществяването на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите", посочи Бъчварова.

"От началото на август към МВР се организират и провеждат срещи с представители на водещи електронни медии, неправителствени организации, Софийския университет "Св.Климент Охридски" и съвместно с аналитичната дирекция на МВР се изготвят анализи на практиките за купуване на гласове и се обменя информация за конкретни случаи. Всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР, се проверяват. Всички действия по постъпилите сигнали се осъществяват след писмени указания на съответната прокуратура. Стриктно се спазват правилата за предоставяне на информация по разследванията", заяви още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини