Връщаме часовниците с час назад тази нощ

Тази нощ трябва да върнем часовниците с час назад.

Преминаването към зимно часово време за България ще е в 4:00 ч. на 25 октомври.

През нощта ще спечелим един час повече сън, защото ще върнем часовниците с час назад.

Смяната на часовото време се прилага с оглед икономии, обясни за Фокус Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория „Рожен”. „През лятото денят е по-дълъг и часовото време се измества така, че да може да се оползотворява по-правилно денят с оглед не само на удобство, но и на икономии”, заяви той.

„Въпросът обаче е малко спорен, защото има хора, които не са съгласни с тази идея, главно с дискомфорта, който причинява това преминаване към лятно и към зимно часово време”, посочи Маркишки. По думите му, възникването на смяната на часовото време има дълга история, която датира още от времето, когато хората са използвали светлината на фенерите и е приложено най-вече с оглед икономия.

Маркишки заяви, че смяната на часа се прилага в Европа, Азия и САЩ. „Негативните страни на тази практика главно се изразяват в дискомфорта, който възниква от това преминаване от лятно в зимно часово време и обратното, и който е свързан с няколко дни неудобство заради необходимостта човек да промени биологичния си ритъм и да се нагоди”, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини