На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Бедняците от ромското гето в Сливен: Против „електрическото гласуване“ и не харесват партията „референдум“

Опашки от нетърпеливи да пуснат бюлетините избиратели се образуваха още от сутринта на 25 октомври пред секциите в Шесто основно училище в Сливен, където гласуват жителите на близкия ромски кв. „Надежда“.

Някои идваха пеша, други с организирани микробуси. А гласоподавателите от най-бедната, южна част на гетото се отчетоха с най-голяма активност. В 119 и 120 секция, където гласоподавателите по списък са общо над 2000 души, урните с бюлетините за местния вот се напълниха набързо, още в ранния следобед. Дори се наложи в 119 СИК да бъде предоставена допълнителна урна.

За сметка на това активността за референдума бе изключително ниска. За част от хората думата „референдум“ бе напълно непозната. „Няма да гласуваме за референдума, а за друга партия“ – казаха някои от тях. Млада жена пък директно се обяви, че е против „електрическото гласуване“. Активисти на гетото, които съблюдаваха за реда из коридорите на училището, довериха, че в „Надежда“ имало предизборна агитация само за политически сили, а за националното допитване – „Пълна нула!“.

На опашката пред 120 СИК спокойно чакаше реда си и гордостта на „Надежда“ – 25-годишната Магдалена, която е първата и засега единствена студентка по акушерство в 15-хилядния ромски квартал. Тя, съпругът й Стефан и двете им деца също живеят на най-бедната улица в гетото. Неотдавна младата майка предизвика фурор, след като изкара оценка 5,25 на приемния кандидат-студентски изпит в Медицинския колеж в града. „Ние със съпруга ми със сигурност ще гласуваме за референдума. Но част от съкварталците ни едва ли“ – каза Магдалена. На ул.“Кара Кольо“ живеели добри, обикновени и много бедни хорица, които не били достатъчно образовани и не разбирали значението на референдума.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.