Христо Бисеров се изправя пред съда

Бившият зам.-шеф на 42-рото Народно събрание и председател на парламентарната правна комисия Христо Бисеров сяда на подсъдимата скамейка в четвъртък. За тогава е насрочено първото заседание по делото за укриване на данъци срещу бившия политик в Софийския градски съд.

Бисеров стана обвиняем през есента на 2013 г. Тогава прокуратурата го подведе под отговорност за пране на пари. За същото престъпление бе обвинен и доведеният му син Ивайло Главинков. Впоследствие това разследване бе отделено и сега е висящо. А Бисеров бе пратен на съд сам за други три престъпления.

Първото е, че е нарушил валутния закон, като през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лв. Парите превел на Главинков по сметка в Скопие, без да декларира сделките с валутни ценности.

Второто е, че от януари 2013 г. до края на март м.г. не подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били 700-те хил. лева.

Бисеров отговаря и че е не е декларирал парите пред Сметната палата за 2013 г. Така затаил истина относно имуществото си и не платил близо 26 хил. лева данъци.

Съдия Снежана Колева върна обвинението на прокуратурата през май - по-малко от месец, след като то беше внесено в съда. Причината - съдийката установи, че „изложените обстоятелства в обвинителния акт са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението“. През юли прокуратурата внесе отново вече поправения обвинителен акт и съдия Колева насрочи делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право