Блеър: Свалянето на Саддам пръкна халифата

С Буш погрешно си представяли последиците от войната в Ирак

Бившият британски премиер (1997-2007) Тони Блеър призна, че свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин през 2003 г. е довело до пръкването и възхода на “Ислямска държава”.

“Има елементи на истина в това твърдение, не може да се отрече, че ние, които сменихме режима, носим отговорност за ситуацията през 2015 г.”, каза Блеър пред Си Ен Ен. Но не се извини за нахлуването в Ирак, за което с готовност се съюзи с тогавашния президент на САЩ Джордж Буш-младши.

“Извинявам се, че използвахме грешни разузнавателни данни (че Саддам е имал оръжия за масово поразяване – б.р.), за грешките в планирането на бойните действия и, разбира се, за грешните ни разбирания за последствията от свалянето му от власт”, каза още Блеър.

Все пак по-добре било, че Касапина от Багдад вече го няма. Арабската пролет от 2011 г. така или иначе щяла да го помете, а трябвало да се отбележи, че “Ислямска държава” не се била родила в Ирак, а в съседна Сирия.

Анализатори сочат като една от най-големите грешки на Буш и Блеър разформироването на саддамовата армия. Това създало вакуум в сигурността на Ирак, експлоатиран първо от “Ал Каида”, а сега и от т.нар. халифат. Генерали от бившия сунитски режим сега са главни стратези на терористите.

Блеър се оправда и с твърдението, че резултатите от ограничената намеса на Запада в Либия и ненамесата в Сирия не са по-добри от “либералната агресия” в Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят