Ректорът на НАТФИЗ: Студентите са възмутени от наглостта на Сидеров и Чуколов

Ректорът на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. Любомир Халачев изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с поведението на лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров, съобщиха от кабинета на ректора на НАТФИЗ.

„Обръщам се към вас като към представители на трите власти в Република България. Преподавателите и студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" са възмутени от наглото поведение на народните представители г-н Волен Сидеров и г-н Десислав Чуколов в сградата на Академията. Противно на всички закони и норми в нашето общество, превишавайки правата, дадени им от народа, те хулигански нарушиха правилника на НАТФИЗ като автономно учебно заведение.

На 23.10.2015г към 20.15ч придружени от група здрави мъже охранители и видеооператор те са нахлули в сградата на Академията, като са отстранили портиера от поста му. Аз не знам какви са били подбудите им, но те са снимали с телевизионни камери студентите, заплашвали са ги и неприлично са ги обиждали.

Когато аз пристигнах в 20.45ч в сградата на Академията, те вече си бяха тръгнали, но студентите бяха изплашени, някои от тях дори се страхуваха да говорят”, се казва в съобщението.

„На 25.10.2015 г. към 21.45ч г-н Сидеров отново посещава Академията, този път без охранители и придружен от оператори на телевизия Алфа и депутати от ПП Атака. Като предизвиква студентите и отново нарушава автономията на Академията като висше училище, той съвсем неправомерно използва имунитета си на народен представител. Дори след многократните ми покани да напусне помещенията той отказваше и само намесата на полицията успя да предотврати усложненията.

Действията им са груби, недостойни за статута на народните представители, без прецедент в историята на Академията през последните 25 години.

Убеден съм, че Вие не одобрявате подобни постъпки, тъй като те са извън разбиранията за демократично управление. Молбата на нашата академична общност е да се направи всичко възможно тези постъпки да намерят точната реакция на закона. Смятаме, че в Република България законите трябва да стоят над отделната личност-така, както е във всяко съвременно демократично общество.”, се казва още в съобщението.

„Надяваме се на вашите решения и вярваме, че ще постъпите правилно. Вашите действия, уважаеми дами и господа, ще бъдат гаранция за вярата на младите хора в нашата обществена система”, завършва отвореното писмо от проф. Халачев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини