Историческа загуба на БСП в Търговище

До историческа загуба за БСП в Търговище доведоха местните избори, при които партията загуби безпрецедентно кметската власт. На практика червените управляват града от 9 септември 1944 г. Досегашният градоначалник Красимир Мирев е на поста от 1999 г.

Според предварителните данни кандидатът на ГЕРБ д-р Дарин Димитров взема 35,06% от действителните гласове, или 26 896. С минимална разлика от 101 гласа след него е кандидатът на ДПС Емине Якубова. Трети остана фаворитът на БСП Диан Цонев, който получава 17%. Така до балотажа стигнаха ГЕРБ и ДПС.

Драма има и в общинския съвет, където БСП губи три мандата и вече ще разполага само с шест. При това листата е преподредена от преференциите. Мнозинството отново е на ДПС. ГЕРБ прибавя двама съветници.

Иначе ДПС спечели на първи тур в 7 от общо 12 общини в Търговищко и Разградско. Балотаж ще има в община Попово, където най-дългогодишният градски кмет д-р Людмил Веселинов се кандидатира за седми мандат. Опонент му е Стефан Иванов от ГЕРБ.

В Разград депутатът от ГЕРБ Валентин Василев (28,9%) е на балотаж срещу досегашния кмет Денчо Бояджиев (27,55%), който е подкрепен от БСП.

ГЕРБ спечели на първия тур и две общини в Шуменско. Голямата изненада е Никола Козлево, която е традиционна крепост на ДПС. Там кандидатът на управляващите Ешреф Реджеб печели с 55,8% срещу досегашният кмет Турхан Каракаш. В Смядово фаворитката на ГЕРБ Иванка Петрова размаза конкуренцията със 74,89% от гласовете.

ГЕРБ води убедително и в Шумен, смятан до скоро за червен град. Следващата неделя ще има балотаж между двама депутати Любомир Христов (ГЕРБ), който получи 37,95% от гласовете и Иван Иванов (БСП) със 17,51%. Вотът в Шумен е впечатляващ и с резултата на Реформаторския блок - техният човек Иван Ламбов е трети. Бюнямин Хасан от ДПС отпадна с 9,88%.

БАНСКО ЩЕ ИСКА ВТОРИ ЛИФТ

ГЕРБ успя да запази на косъм перлата на зимния туризъм Банско и кандидатът им за кмет Георги Икономов спечели втори мандат с 50,67%. "Ще настояваме за развитието и разширяването на ски зоните над Банско и Добринище, както и за построяването на втори кабинков лифт, за да няма огромни опашки от туристи", каза Икономов.

В Благоевград кандидатът на управляващата партия Атанас Камбитов спечели безпроблемно на първия тур. Големи драми обаче се очертават в Петрич и Сандански.

В Петрич кандидатът на ГЕРБ Димитър Бръчков се изправя срещу досегашният кмет Вельо Илиев, който е подкрепят от Реформаторския блок и "Синьо единство". В Сандански кандидатът на ГЕРБ Кирил Котев ще влезе в битка с досегашния градоначалник Андон Тотев. Лидерът на РЗС Яне Янев претърпя тежка загуба и не можа да се дореди до балотаж.

В Симитли спечели Апостол Апостолов, който нямаше конкурент. От раз шести мандат взе кметът на Гоце Делчев Владимир Москов от БСП. В Гърмен ще има балотаж между Ахмед Башев от ДПС и Минка Капитанова, издигната от коалиция.

Пет общини в

СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ

избраха кметове на първия тур, като в четири общини са досегашните: в Смолян - Николай Мелемов (ГЕРБ), в Мадан - Фахри Молайсенов (ДПС), в Златоград - Мирослав Янчев (ГЕРБ) и в Рудозем - Румен Пехливанов (ДПС).

В община Баните след равен до стотна резултат от 27,39% на балотаж отиват Милен Белчев (ГЕРБ) и Велин Фиданов от местна коалиция. В Неделино на втори тур отиват досегашният кмет Стоян Беширов и независимият Боян Кехайов.

В Чепеларе Тодор Бозуков от ГЕРБ е на балотаж срещу Славка Чакърова от Реформаторския блок.

МЕНТЕ КАНДИДАТ УСПЯ

Неграмотният ром Тодор Веселинов Попов („Движение за европейска интеграция“) успя да събере гласове почти колкото областния управител на Пазарджик Трендафил Величков (АБВ). Циганинът е съименик на досегашния кмет и беше пуснат в надпреварата, за да разсейва гласове. Това се оказа ефективно, защото истинският Тодор Попов събра 44,34% от вота и отива на балотаж. Гласовете за менте кандидата стигаха на Попов да спечели на първия тур.

ДПС ВЗЕ КЪРДЖАЛИЙСКО БЕЗ НИКАКВА СЪПРОТИВА

Без изненади минаха изборите за кметове в община Кърджали. ДПС спечели на първия тур във всичките седем общини. Най-голям процент от вота е взел Айдън Осман в с. Черноочене - 82%.

В областния град спечели досегашният градоначалник Хасан Азис с 59,41%. За него са гласували 18 229 души, а за опонента му от ГЕРБ Илия Илиев - едва 8343. Тотален срив отчете БСП със само 2440 бюлетини.

В съседната община Хасково изборите се решиха от раз в 8 от 11-те общини. Най-интересният балотаж е в града, където кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов успя да пробие срещу изкаралия четири мандата Георги Иванов. Преди втория тур Беливанов събра 48,59%, а Иванов изостана със 17,5% по-малко.

От раз спечелиха старите кметове на ГЕРБ в Димитровград Иво Димов, Диана Овчарова в Ивайловград и Анастас Анастасов в Любимец. Трима независими също ще повторят мандатите си. Георги Манолов е с четвърти мандат в Свиленград. За втори път управници ще са Милко Армутлиев в Маджарово и Божин Божинов в Тополовград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини