Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Димитър Николов: Работохоликът

Димитър Николов е кметът, избран на 25 октомври с рекордните 84,26 процента. Това е най-високият резултат, постигнат от градоначалник в България, и то за трети мандат. Така бургаският кмет надмина дори самия себе си, защото миналия местен вот грабна „само“ със 70%.

След като стана ясен изходът от надпреварата, Николов изкоментира, че му е някак неудобно от този резултат. Дори и тържеството на площада бе скромно – изви се хоро, после под звуците на „Бургаски вечери“, която отдавна се е превърнала в химн на града, приемаше поздравления. Очевидно си заслужи доверието на бургазлии, а те определено са хора, които трудно се манипулират.

Звездата на Николов изгря през 2007-а, когато за пръв път спечели изборите за кмет. Бургас по това време бе заспал град и повечето от жителите му го наричаха „кьор Бургас“- с тъга и примиреност, че нищо ново и хубаво, което да подобри живота им, не може да се случи.

И тогава, поемайки поста, той направи невъзможното. За два мандата кметът събуди емоцията „Бургас“. Направи много, реализира проекти, накара хората да се гордеят, че живеят в този град. До такава степен, че бургазлии, които са избрали столицата или чужбина, също са приобщени към тази емоция.

Ден преди изборите, получил писмо от бургазлия, живеещ в Лондон. Човекът му благодарил за всичко, което е преобразило родния му град и написал, че ще се прибере в най-скоро време, за да си плати данъците, които набъбнали до 2000 лева…

По време на предизборната кампания, докато обикалял села и паланки, хората му споделяли неволите си. Жител на село Драганово дори недоволствал, че край къщата му минава пътят на кравите, когато ги водят на паша.

Николов ги изслушвал, а когато им казвал, че е на предизборна обиколка и неговата бюлетина е „24“, залата избухвала в смях. Защото всички го приемали не като кандидат, а като „кмета“.

За него се разказва и друга история. Връщал се от Брюксел, било през нощта. Влизайки в Бургас, видял няколко улични лампи, които не светели. Веднага се обадил на общинаря, който отговаря за осветлението и го вдигнал на пожар.

Хора от екипа му разказват, че е педантичен до безкрайност, че никога не избухва, но мълчанието му е по-лошо от всеки скандал. Пръв отива в общината и последен си тръгва.

По време на приемните си дни е известен с търпението си. Група пенсионерки ходили да му се оплакват, че пейките в градинката им били много твърди и неудобни за седене. Проверява лично сигнали по мейла си и помага на всички.

Така показва, че не си е навирил носа, че държи на хората, не само на големите проекти в Бургас. Сред тях най-модерният градски транспорт, детските градини, които изхвърлиха фритюрниците и в които децата вече учат английски език, красивите сгради на училища с физкултурни салони на европейско ниво, грижите за здравеопазването, обходните пътни възли, хубавият център, спортни зали, концертите и фестивалите.

Заради всичко това и най-вече заради човещината му бургазлии го ценят и все таят страха да не им го вземат от София. Гордеят се с него и защото е интелигентен и елегантен. Изглежда добре и се държи добре. Така че, дори „по дрехите да посрещат“, пак удря 80-те процента.

Когато излезе в кампания, той заяви: „Забелязвам, че като излязох в отпуск, има леко отпускане от страна на фирмите, които работят по проекти, така че започвам незабавни и непрекъснати проверки.“

А в края на изборния ден заяви: „Ще помоля Общинската избирателна комисия бързо да встъпя в длъжност, защото имам много работа. Никой не го пита какво е първото, което ще направи за Бургас. Ясно е, ще влезе в кабинета си и ще продължи напред.

КМЕТ С ВЕЛОСИПЕД

Димитър Николов сам се движи с велосипед под наем от общинските стоянки по велоалеите, а любимият му маршрут е до новата Морска гара и фара. По време на стихии, аварии, разливи, наводнения, винаги е при пострадалите. Поправя къщите на рибарите от Ченгене скеле, които отнесе мощна приливна вълна, заедно с морските вълци. Сега има проект там да се направи модерно рибарско селище и атракция за туристи… Отдавна хората не го приемат само като „кмет на ГЕРБ“, а като „кмет на Бургас“. Затова за него гласуват и от други политически партии и формации.

ЗА НЕГО

БЕЗСПОРЕН ЛИДЕР

Димитър Николов е безспорен лидер. Човек с невероятни качества. Може би едно от най- ценните е, че е изключително човечен. Много земен, отговорен, безкрайно енергичен и целеустремен. Той увлича хората и ги заразява с енергия.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, бивш зам.-кмет на Бургас от екипа на Димитър Николов

ТОЙ Е ОБЕДИНИТЕЛ

Гордея се с този човек. Той е обединител и показва истинското лице на съвременния политик. Направи така, че дори и върли опоненти на ГЕРБ да повярват в десните идеи. Малко говори, а много работи. Той е пример за политиците в нашата страна.

Стефан Диомов, композитор

ПАЛИ С НЕВЕРОЯТЕН ЗАРЯД

Винаги е готов да изслуша и да помогне, дори и за най-дребния проблем, както за най-големия и сложен проект. Отношението му към хората и добронамереността са ключът към успеха му и този рекорден процент, който взе на вота. Работохолик е и нищо не му се опира, когато става дума за развитието на Бургас. Пали всички около себе си с невероятен заряд.

Диана Йорданова, депутат от ГЕРБ, бивш общински съветник

НЕ ТРЕПЕРИМ ПРИ ВСЕКИ ДЪЖД

След тежките бедствия, които ни сполетяха, животът ни се нормализира благодарение на него и общината. В момента върви корекция на коритото на река Отманлийска, която ни заля и изпълнението на този проект ни върна спокойствието. Вече не треперим при всеки дъжд и не сме в постоянен стрес. Освен това сега тук ще изградят ново модерно пристанище и рибна борса.

Димитър Йончев, рибар от селището Ченгене скеле край Бургас, председател на сдружение „Морски сговор“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.