Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

Ловец уби с един изстрел 250-килограмов мечок, изял десетки животни в родопски села (снимка)

28-годишен ловец отстреля с един изстрел 250-килограмов мечок, който нападаше цяло лято животни в двете девински села Беден и Брезе.

От мечи нападения в двете села бяха убити 22 животни, а през лятото Румен Буков от Беден се размина само с разбита от мечката уста в обора си. В двете села настояваха с масова подписка за незабавни мерки срещу мечите нападения.

За отстрела на мечока беше издадено разрешително от земеделското министерство преди изборите. „Мечката е много стара, поне на 20 години, това обяснява и защо влиза в селата, тъй като вероятно няма вече добри способности да си набавя храна“, каза инж. Стоян Сарийски от Държавно ловно стопанство „Извора“ – Девин, на което бе издадено разрешението за отстрел на мъжкия екземпляр край двете села.

Мечокът бил застрелян от Иван Драгнев – ловен водач към стопанството в 3 без 15 часа сутринта, след цяла нощ пусия без да мърда сам в барачка на бивш пчелин край стървилище.

„Слагахме няколко вечери месо от кон на стървилище край Брезе, за да свикне да ходи там да яде и да стане по непредпазлива, за да бъде отстреляна“, обясни Сарийски. На пусията нарочно оставили един ловец за отстрел, тъй като ако са двама хитрата мечка има по голям риск да ги надуши или да създадат повече шум от един. Според Сарийски, същият мечок е правил в последните години поредицата нападения и в чепеларското село Забърдо, както и в целия район.

Драгнев я отстрелял от 30 метра с изстрел от пушка Марлинхер Щайер, 8.68 калибър. От селата се оплакват, че още една женска мечка с мече убива животни. За нея ще се изчака решение как да се процедира на пролет. „Мечето е голямо и би трябвало да го прогони преди зимния сън. Ще се изчака дали напролет то се прояви като стръвница. Не е нито законово, нито етично да се убива женска мечка с малко“, коментира Сарийски. Трофеят от мечока – кожа и череп остават на разпореждане на стопанството. Те ще обработят и ще останат в ловния дом.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.