ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Ловец уби с един изстрел 250-килограмов мечок, изял десетки животни в родопски села (снимка)

28-годишен ловец отстреля с един изстрел 250-килограмов мечок, който нападаше цяло лято животни в двете девински села Беден и Брезе.

От мечи нападения в двете села бяха убити 22 животни, а през лятото Румен Буков от Беден се размина само с разбита от мечката уста в обора си. В двете села настояваха с масова подписка за незабавни мерки срещу мечите нападения.

За отстрела на мечока беше издадено разрешително от земеделското министерство преди изборите. “Мечката е много стара, поне на 20 години, това обяснява и защо влиза в селата, тъй като вероятно няма вече добри способности да си набавя храна”, каза инж. Стоян Сарийски от Държавно ловно стопанство “Извора” – Девин, на което бе издадено разрешението за отстрел на мъжкия екземпляр край двете села.

Мечокът бил застрелян от Иван Драгнев – ловен водач към стопанството в 3 без 15 часа сутринта, след цяла нощ пусия без да мърда сам в барачка на бивш пчелин край стървилище.

“Слагахме няколко вечери месо от кон на стървилище край Брезе, за да свикне да ходи там да яде и да стане по непредпазлива, за да бъде отстреляна”, обясни Сарийски. На пусията нарочно оставили един ловец за отстрел, тъй като ако са двама хитрата мечка има по голям риск да ги надуши или да създадат повече шум от един. Според Сарийски, същият мечок е правил в последните години поредицата нападения и в чепеларското село Забърдо, както и в целия район.

Драгнев я отстрелял от 30 метра с изстрел от пушка Марлинхер Щайер, 8.68 калибър. От селата се оплакват, че още една женска мечка с мече убива животни. За нея ще се изчака решение как да се процедира на пролет. “Мечето е голямо и би трябвало да го прогони преди зимния сън. Ще се изчака дали напролет то се прояви като стръвница. Не е нито законово, нито етично да се убива женска мечка с малко”, коментира Сарийски. Трофеят от мечока – кожа и череп остават на разпореждане на стопанството. Те ще обработят и ще останат в ловния дом.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.