Удължиха до Коледа проверката на имотите на кмета на Пазарджик

Окръжната прокуратура в Пазарджик удължи с още 2 месеца срока на проверката на доходите, имотното състояние и имущественото положение на досегашния кмет на града Тодор Димитров Попов и те трябва да приключат до 24 декември в навечерието на Коледа, съобщиха от Апелативна прокуратура в Пловдив.

Първоначалният срок бе 24 юли, след което беше още на 2 пъти удължаван до 24 август и 23 октомври, за да се стигне до новото решение на магистратите. Причината за него е, че досега е приключила само една от назначените данъчни ревизии и предстои НАП да предостави материалите от нея на държавното обвинение.

Данъчните проверяват всички фирми, в които дялове има и съпругата на Тодор Попов Силвия. Окръжна прокуратура се самосезира след репортаж през април по btv за имението на кмета в Паталеница, което бе снимано с дрон и според оценител струва около 1,5 млн. лв. Тогава Тодор Попов обясни, че част от постройките в имението са на името на негови приятели. В декларацията му пред Сметната палата сред имотите му фигурира парцелът на имението и основната къща от 420 кв. м, като Попов е декларирал, че е теглил заеми, за да ги купи.

Проверките трябва да установят има ли данни за престъпление заради придобиване на имущество по нерегламентирани в закона начини и дали има несъответствие между декларираните доходи пред Сметната палата и внесените данъци. Пред медиите Тодоп Попов твърди, че за последните 5 години семейството му е декларирало 1,3 млн. лв. доходи. От декларациите му, подадени в Сметната палата, за последните 7 години общата сума пари на семейството му са под 700 000 лв. плюс заем от 180 000 лв. Към одитната институция обаче не се изпращат всички доходи, а само тези от друга дейност извън заплатата, коментират осведомени.

Тодор Димитров Попов не успя да спечели още на първи тур битката за трети пореден кметски мандат и ще се яви на балотаж на 1 ноември срещу кандидата на ГЕРБ Найден Шопов, на когото убедително води с 44,34% срещу 16,97%. От щаба на досегашния кмет се похвалиха, че кандидатите на коалиция "Тодор Попов ЗА Пазарджик" са спечелили още на първи тур в 24 селища от областта и отиват на балотаж в още 4.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини