Много жени в армията, но на прости позиции

В момента 14,7% от личния състав на българските въоръжените сили са жени. От тях 7,2 процента са в Сухопътните войски, 3,8 процента - във ВВС, 1 процент - във ВМС, и около 3 процента в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Съвместното командване на силите, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Процентът е доста висок, тъй като в повечето армии на НАТО процента на жените под пагон е около 10%. Ако приемем, че армията ни е 30 000 души, то жените са малко под 5000 – колкото е една бригада. Военната професия е привлекателна за жените, тъй като заплатата е изцяло на трудов договор, има редица социални придобивки, както и че може да ползва пълно майчинство. Армията има и собствени детски градини.

Оказа се обаче, че над 92% от жените военнослужещи са представени в най-ниските ешелони на въоръжените сили - като редници и сержанти.

Младшите офицери са едва 5,6 на сто, а старшите - 1,75 процента, посочи Ненчев.

Преди време един от бившите командири на Сухопътни войски обяви открито, че е против това в армията да има толкова много жени. Един от мотивите му бяха, че не може да им се осигуряват елементарни хигиенни изисквания.

Независимо от високият процент на жени в редовете на армията военният министър обяви, че ще направи всичко възможно техният брой да бъде увеличен.

В момента има около 4000 свободни места за военнослужещи. 1200 от тях са за офицери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини