Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

Гроб на воин със злато на 3500 години открит в Гърция

Американски археолози откриха на полуостров Пелопонес гроб на неизвестен воин, погребан преди 3500 години заедно със съкровище от предмети от злато, сребро, бронз, слонова кост, предаде АФП, като цитира гръцкото Министерство на културата.

В дървения ковчег бил скелетът на мъж на около 30-35 г., а край него куп скъпи предмети. До шията му имало рядък и добре запазен златен ланец, от лявата му страна било оръжието, а от дясната – различни предмети от злато и полускъпоценни камъни, каменни печати и др. В краката му било поставено огледало с дръжка от слонова кост, както и плоча от слонова кост с изобразен крилат грифон.

Откритите предмети са общо 1400, като сред тях има и други бижута, включително златни пръстени с печати, златни, сребърни и бронзови чаши за вино, над 1000 полускъпоценни камъка. Има и каменни печати, за които се смята, че са изработени на остров Крит. На тях са изобразени сцени, вдъхновени от таврокатапсията – спорт, характерен за минойската цивилизация на Крит. При него атлетите демонстрират способностите си като прескачат бик, но без да го убиват. Над ковчега е имало и други предмети, част от които се счупили при отварянето му.

Погребаният воин е бил знатна персона и вероятно е живял в създадения и украсен по минойски образец акропол в Еглианос, смятат археолозите, които работят в района от 30 години. Самият гроб, който е дълъг 2,4 м и широк метър и половина, е до микенския дворец на Пилос в Нестор в западната част на Пелопонес. Бил е открит през май тази година.

Според екипа на Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър открието е най-голямата демонстрация на богатство в праисторически паметник в континенталната част на Гърция в последните 65 години. Разкопките са били под наблюдението на археологическата служба в област Месиния и с участието на 45 учени и студенти. Освен луксозния гроб на воина в околността са били открити останки на малки къщи, малка част от ранното укрепление на акропола и отходна яма от средната и късната Бронзова епоха.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.