Гроб на воин със злато на 3500 години открит в Гърция

Американски археолози откриха на полуостров Пелопонес гроб на неизвестен воин, погребан преди 3500 години заедно със съкровище от предмети от злато, сребро, бронз, слонова кост, предаде АФП, като цитира гръцкото Министерство на културата.

В дървения ковчег бил скелетът на мъж на около 30-35 г., а край него куп скъпи предмети. До шията му имало рядък и добре запазен златен ланец, от лявата му страна било оръжието, а от дясната - различни предмети от злато и полускъпоценни камъни, каменни печати и др. В краката му било поставено огледало с дръжка от слонова кост, както и плоча от слонова кост с изобразен крилат грифон.

Откритите предмети са общо 1400, като сред тях има и други бижута, включително златни пръстени с печати, златни, сребърни и бронзови чаши за вино, над 1000 полускъпоценни камъка. Има и каменни печати, за които се смята, че са изработени на остров Крит. На тях са изобразени сцени, вдъхновени от таврокатапсията - спорт, характерен за минойската цивилизация на Крит. При него атлетите демонстрират способностите си като прескачат бик, но без да го убиват. Над ковчега е имало и други предмети, част от които се счупили при отварянето му.

Погребаният воин е бил знатна персона и вероятно е живял в създадения и украсен по минойски образец акропол в Еглианос, смятат археолозите, които работят в района от 30 години. Самият гроб, който е дълъг 2,4 м и широк метър и половина, е до микенския дворец на Пилос в Нестор в западната част на Пелопонес. Бил е открит през май тази година.

Според екипа на Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър открието е най-голямата демонстрация на богатство в праисторически паметник в континенталната част на Гърция в последните 65 години. Разкопките са били под наблюдението на археологическата служба в област Месиния и с участието на 45 учени и студенти. Освен луксозния гроб на воина в околността са били открити останки на малки къщи, малка част от ранното укрепление на акропола и отходна яма от средната и късната Бронзова епоха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл