Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Създадоха временна комисия за снемането на имунитета на Сидеров и Чуколов

Парламентът създаде временна анкетна комисия на паритетен принцип за снемането на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Предложението бе подкрепено със 136 гласа „за”, 11 „против” и 0 „въздържали се”. Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че на 26 октомври са постъпили още 2 искания от главния прокурор по отношение на същите народни представители за други провинения във времето след искането от 12 октомври, съобщи „Фокус“.

„По отношение на тях няма пречка те да бъдат включени като предмет на работа на комисията, чието създаване предлагам. Постъпилите искания на 26 октомври не могат да се гласуват като проекти за решение преди изтичането на 14-дневния срок.

Той е даден, за да имат възможност сами двамата народни представители писмено да дадат съгласие за снемането на имунитета им. Такива доброволни писмени съгласия обаче няма да бъдат дадени”, обясни Цачева.

По думите й, не са нарушени разпоредби на правилника. „Няма пречка за постъпили искания на главния прокурор те да бъдат включени в комисията, а не всеки ден НС да създава комисия. Една комисия може и е длъжна да се произнася по всяко конкретно искане”, каза още Цецка Цачева.

Преди това депутатът от ПГ на АТАКА Явор Нотев предложи точка първа – създаването на комисията, да бъде отложена за следващата седмица. Съображенията му се отнасяха до редакционна неяснота, която опорочава приемането на каквото и да е решение в рамките на седмичната програма.

Предложението му обаче бе отхвърлено с 12 „за”, 110 „против” и 19 „въздържали се”. По време на дебатите, Нотев заяви, че предложеното решение включва точки, които се отнасят до образуване на наказателно производство и искане за задържане. „Извършвани са следствени действия срещу неизвестен извършител с имунитет. Тези действия са заобикаляне на закона.

Задържането като мярка за неотклонение не може да бъде взето отделно от решението за образуване на наказателно производство”, посочи Явор Нотев.

Временната комисия ще проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Сотир Цацаров. Първото искане е разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов от 12 октомври 2015 година и 26 октомври 2015 и даване на разрешение за задържането му по описаното в исканото наказателно производство. Комисията ще представи доклад за дейността си, съдържащ отделни становища и проекти за разрешение по направените от главния прокурор искания, включително по направените предложения за даване на разрешения за задържането на народните представители по съответните наказателни производства.

Комисията се състои от 17 народни представители – по двама от всяка парламентарна група и един независим депутат. Съставът й бе одобрен единодушно със 141 гласа „за”. За председател на комисията бе избран Димитър Главчев.

Членове на временната анкетна комисия:

ГЕРБ: Димитър Главчев и Десислава Атанасова
БСП – Чавдар Георгиев, Атанас Зафиров
ДПС – Четин Казак, Хамид Хамид,
РБ – Антони Тренчев, Гроздан Караджов
ПФ – Християн Митев, Емил Димитров
БДЦ – Стефан Кенов и Георги Ковачев
АТАКА – Явор Нотев и Илиян Тодоров
АБВ – Светослав Белемезов и Лъчезар Никифоров
Независим депутат – Анна Баракова

На 12 октомври лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров и депутатът Десислав Чуколов Сидеров участваха в скандал пред клекшоп на ул. „Раковска“ заради, по думите им информация за продажба на стоки без бандерол и наркотици. След това Волен Сидеров нахлу в НАТФИЗ два пъти в рамките на една седмица.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.