Скандал преди балотажа във Вършец

Битка кой да се яви на втория тур на изборите се разрази във Вършец. За правото да застанат отново пред избирателите освен спечелилият най-много гласове кандидат на ГЕРБ, претендират представителите на АВБ и Реформаторския блок /РБ/. На вота в неделя, който остана без победител в курортната община, най-голяма подкрепа събраха досегашният кмет Иван Лазаров /ГЕРБ/ - 46,50%, и Благовест Христов /АБВ/ - 17,81%.

Само часове след обявяването на резултатите във вторник обаче Христов внесъл в ОИК заявление, че се отказва да участва на балотажа. Което автоматично изпратило на втория тур третата сила на изборите - кандидатката на реформаторите Антоанета Коцина /15,46%/. Малко след като внесъл в комисията заявлението си обаче човекът на АБВ поискал да отегли отказа си и комисията задраскала документа в дневника.

Според кандидатката на РБ Коцина представителят на АБВ незаконно е бил върнат отново в предизборната борба, тъй като второто му заявление е внесено след изисквания от закона 24-часов срок от обявяването на резултатите. Коцина е изпратила жалба до ЦИК, в която настоява да бъде отменено решението на ОИК - Вършец и балотажът да е между кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Местният парламент във Вършец вече е сформиран и в него има 5 представители на ГЕРБ, 3 на АБВ, 2 на Реформаторите и по едно на БСП, ЗС "Ал. Стамболийски" и ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони