Министър Христо Иванов: Детското правосъдие е приоритет, готвим пробив в тази област

„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона“, на която бяха представени основните принципи и акценти на проекта на Закон за наказателно правосъдие за деца. Върху законопроекта усилено се работи в Министерството на правосъдието, предстои той да бъде публикуван за обществено обсъждане през декември.

Министърът подчерта, че успоредно с работата върху този проект, вече в няколко пилотни съдилища започнаха да работят специализирани състави по делата с участие на деца, непрекъснато расте броят на сините стаи за разпит на деца в нетравмираща обстановка, а за междуведомствено обсъждане е пуснат проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който урежда процедурните норми, свързани с правосъдието за деца. С пълното разбиране на сложността на тази материя през следващата година ще можем да оформим законодателната рамка по тази тема, коментира министър Иванов. „Нашата способност като страна и като институции да се справим с децата, които са изпаднали в тежка ситуация, в конфликт със закона, всъщност е един от най-сигурните критерии дали сме зряло общество. И това е въпрос дали тези деца по-нататък ще се превърнат в престъпници или в граждани на обществото“, заяви още министърът.
Днешната конференция за детското правосъдие е организирана по проект „Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система в областта на младежкото правосъдие“, изпълняван от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
На форума присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел, посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, ръководители на окръжни и районни съдилища в страната, магистрати, представители на посолствата на Кралство Норвегия и на САЩ, на Министерството на образованието и на Агенцията за социално подпомагане.
Посланиците на Швейцария и Франция поздравиха министър Иванов за ангажимента на министерството за реформа в детското правосъдие, което е естествен приоритет за всяка съвременна демокрация. В изказванията си и двамата подчертаха, че няма изненада в активното сътрудничество между МП и съответните институции в техните страни, с оглед на дългогодишния и богат опит на Швейцария и Франция в областта на детското и възстановителното правосъдие.
Н. Пр. Денис Кнобел припомни, че през тази година 30 съдии, прокурори, полицейски служители и социални работници от България са обучени за работа с деца по проекта на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. „Това е една добра инвестиция, защото децата са бъдещето“, допълни швейцарският дипломат. Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че непосредствено след Втората световна война във Франция е поставено началото на модерна нормативна уредба за работа с децата, останали сираци, която се развива и до днес.
Според председателят на ВКС Лозан Панов в момента обществото е длъжник на децата, които имат проблем със закона. „Ако едно дете извърши престъпление, то това е по-скоро вик за помощ, а не знак, че то е лошо и се нуждае от поправяне. Дали ние като общество имаме сетива да чуваме тези викове? Със сигурност системата за закрила на децата има нужда от модернизация и от много сериозна ревизия, тъй като тя се регулира от една напълно архаична нормативна база.“
Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов пое ангажимент да организира среща на колегите си от правната, социалната и от образователната комисия и от комисията за гражданите с експертите от работната група по законопроекта за наказателно правосъдие за деца. „Поемам ангажимент от страна на Народното събрание, че ще хвана под мишница този закон и ще бъда негов лобист в добрия смисъл на думата. Колегите ми трябва да бъдат убедени в смисъла на този закон“, категоричен бе Иван Иванов.
Заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева представи резюме на проекта на Закон за наказателно правосъдие за деца, неговия предмет и обхват, принципите за забрана за дискриминация, индивидуален подход, отклоняване от наказателното производство, лишаването от свобода като последна възможна мярка.
„За всяко решение, което предстои да се вземе по отношение на дете, задължително трябва да се изследват индивидуалните характеристики и нужди на детето, като възраст, степен на развитие, условие на живот, отглеждане и други обстоятелства, които позволяват оценка на личността му и поведенческите му особености и определяне на потребностите му“, отбеляза тя.
Съществена част от проекта е отклоняването от наказателното производство. То може да се предприеме във всеки един момент след сигнала за престъпление, извършено от дете до първото заседание по делото в съдебна фаза. Предвидени са специални правомощия на прокурора да приложи съответни мерки, така че детето да не влиза в съд, както и различна система от наказания от съществуващите по сегашния НК.
„Важно е върху децата да не бъде слага печат „Осъден“, да няма стигма върху тях, като им дадем възможност да се превъзпитат и да останат с чисто свидетелство за съдимост, защото приобщаването след това е много трудно“, каза заместник-министърът. С влизане в сила на новия закон ще бъде отменен Законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, а местните комисии за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни трябва да бъдат реформирани, но капацитетът им ще се използва, категорична бе Мичева-Русева.
Тя допълни, че ще разчита на доброто взаимодействие с Министерството на образованието за реформирането на социално педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища интернати (ВУИ).
По време на дискусията бе поставен въпросът за уредбата на т.нар. статусни нарушения, като просия, проституция и бягство от дома.
„Това са деяния, за които не се наказват възрастни, а ние в момента наказваме децата, като ги пращаме във ВУИ и СПИ, които по същество са затворени институции. Дете, което проси или проституира, е дете в риск. С него трябва да се занимаят социалните служби“, отговори Мичева- Русева. Такива деца трябва да се насочват включително към приемни семейства, специално обучени за отглеждане на деца в риск.
Директорът на отдел „Международни отношения“ към дирекция „Съдебна защита на младежите“ във френското Министерство на правосъдието Стивън Тету-Дюма, който бе специален гост на форума, потвърди, че това е една от мерките, които се предприемат от детските съдилища във Франция. Той и колежката му Кристин Еноди - директор на отдел „Национална одитна служба“ към дирекция „ Съдебна защита на младежите“, разказаха за структурата и работата на специализираните съдилища за работа с деца във Франция, които действат от 1926 г. и до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини