Магистрала „Марица“ най-после е довършена (обзор)

"Оттук за час и половина-два можем да отидем, ако искате, да пием кафе в Истанбул", заяви премиерът Бойко Борисов, преди да пререже лентата на последния участък от вече напълно готовата магистрала "Марица". Той дойде на откриването край чирпанското село Оризово заедно с президента Росен Плевнелиев и министрите на регионалното развитие и на транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски, след като преди това откри пречиствателната станция на Равда и посети Чирпанския манастир, намиращ се на 300 метра от новата магистрала.

„Марица“ се стори вече 35 години, като през първите 30 години се е правел по километър на година, каза по време на откриването президентът Плевнелиев. Павлова посочи, че с аутобана ще се облекчи транзитният трафик от и за Близкия изток и Турция, а хората от малките населени места, които години наред са тормозени от тежките камиони, вече ще могат да живеят при по-добри условия.

Президентът припомни, че през 2009 г., когато самият Плевнелиев беше регионален министър, Министерският съвет е поел ангажимент за три готови магистрали и трите са изпълнени - това са "Тракия", "Люлин" и "Марица". На дневен ред сега е строителството на "Струма", "Хемус" и околовръстният път на София.

Премиерът Бойко Борисов пък обясни, че правителството на ГЕРБ пази стабилна държавата, усвоени са над 9 млрд. лв. по три оперативни програми и той е готов да спори с всеки политик кой е правил първи копки, както и кой е открил обекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини