Томислав Дончев за ужаса в "Арена Армеец": Това, което се случи, е позор - някой трябваше да каже на хората "извинявайте"

Това, което се случи в „Арена Армеец”, е не само проблем, това е позор и не бива да се повтаря. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. „Гледам телевизия в последните дни, каквото и да ми коства, и има един много интересен феномен. Изказват се различни категории хора и излиза, че сме влезли в прехвърляне на вината на другия. Няма нито един виновен”, заяви Дончев. Според него това, което се е случи, е заложено в законодателството за изборите, но е и в следствие на грешни решения през август месец и лошата организация в София.

Във връзка с причината членовете на ОИК да не бъдат пускани да излязат извън сградата на „Арена Армеец” вицепремиерът коментира: „Това е голяма ирония, когато демокрацията влиза в конфликт с гражданските права. Няма спор по този въпрос”. Дончев припомни, че през целия следизборен ден правителството е правило системни опити да намери решение, призовавайки и дори молейки хората да бъдат пуснати.

„Някой трябваше да каже на хората извинявайте”, добави Дончев. Той се извини на гражданите за това, че са били заключени.

„Полицията е част от МВР. Не знам в детайли организационно-техническата ситуация там, но ОИК е дала подобно разпореждане на комисията. Това не са затворници, това са свободни хора, но по силата на това, че полицията трябва да охранява, за да не бъде опорочен изборния ден, приемам, че това е условието”, подчерта Томислав Дончев.

"Накрая отговорен мога да бъда аз, но това не е вярно. Най-дълбоката отговорност и всичко, което се случва, е заради разпоредбите в законодателството", коментира вицепремиерът. Той отбеляза, че в понеделник сутринта най-късно изборите трябва да са приключили.

Коментари

Задължително поле